19 oktober 2024

Mönsterås GIF:s succéåterkomst - division 5 väntar efter seger mot St. Sigfrid

Mönsterås GIF:s återkomst i seriesystemet slutade på bästa sätt. Efter segern över St: Sigfrid med 3-2 idag, står det klart att GIF spelar i division 5 nästa säsong.

Problemet med div 6 Kalmar/Öland var att det fanns 3 lag som egentligen är för bra för division 6: Kalmarpolisen, Mönsterås och Bäckebo. Ett mer ”normalt” år hade GIF vunnit serien. Men det var starkt av GIF att komma tvåa och ta sig till kval. Hemmasegern mot Söderåkra med 5-0 för ett par veckor sedan gav ett bra utgångsläge, i synnerhet sedan Söderåkra vunnit över St. Sigfrid förra helgen. GIF hade idag råd att förlora med 3 mål och ändå gå upp, även om det förstås hade varit lite snopet att avsluta med en förlust.

Man kunde alltså förvänta sig en väldigt offensiv satsning från de storväxta spelarna i St. Sigfrid. Så blev det också. Mönsterås verkade något tagna av stundens allvar och den första kvarten kunde St. Sigfrid spela sig fram gång på gång. Vår målvakt Mohammad Khamis gjorde ett par tre fenomenala räddningar som räddade Mönsterås. Annars kunde St. Sigfrid mycket väl ha gjort ett par mål första kvarten och då hade det blivit nervdaller på riktigt.

Mönsterås tog sig så sakteliga in i matchen och efter en hörna fick Ako Eliassi bollen vid straffområdesgränsen och fick till en drömträff. 1-0 till Mönsterås efter 20 minuter, vilket var en stor lättnad efter den svajiga starten.

Kvarten senare höll sig Adnan framme när hemmalaget stressade i uppspelet, fick med sig bollen och kunde skjuta in 2-0, vilket också blev halvtidsresultatet. St. Sigfrid skulle nu behöva göra 6 mål för att passera oss.

Andra halvlek blev en kamp för att hålla St. Sigfrid på avstånd från målet. St. Sigfrid lyckades visserligen reducera till 1-2 på en straff, men några minuter senare stressade GIF:s Gabriel Pålsson St. Sigfrid till ett självmål så att det blev 3-1, en ganska lös bakåtpassning som letade sig in då målvakten stod en bit ut, eller om det var Gabriel själv som rullade bollen mot mål, men att målvakten petade in den i sitt försök att hinna tillbaka. Visserligen reducerade hemmalaget en gång till, men slutresultatet blev 3-2.

GIF gjorde flera byten i andra halvlek och fick in nya krafter som gjorde det väldigt bra. Den här bredden har varit guld värd hela säsongen.

Den här typen av matcher är inte lätta. Det är lätt att få för sig att det redan är avgjort, att man inte kan förlora med 4 mål. Eller tvärtom att man blir nervös inför tanken att värsta scenariot kan slå in. Men jobbet måste göras. Spelet var kanske inte på högsta nivån idag, men man kämpade och slet och vann rättvist sin kvalgrupp. Extra plus till målvakten Mohammad Khamis som gjorde det fenomenalt. Blev också imponerad av Emanuel Svendsby. Och så den gedigna laginsatsen förstås.

Det är bara att lyfta på hatten och gratulera hela laget, tränare och alla inblandade till en riktigt fin säsong med bra och trevlig fotboll som rättvist ledde fram till division 5.

Idag är alla hjältar, men nog är det här dagens superhjälte, målvakten Mohammad Khamis.