18 maj 2009

Jag är 120 röster från kommunfullmäktige

120 röster hade räckt
120 röster i valet 2006 hade räckt för att få sitta i kommunfullmäktige i Mönsterås. Jag blev förbluffad över hur få röster som behövdes. Nästan chockad. Jag blev frestad att ställa upp i nästa val. Jag har redan ett partiprogram och 120 röster verkar inte alls omöjligt att skrapa ihop. Vem vet kära Mönsteråspolitiker. Vi kanske ses i Kommunfullmäktige 2010. I så fall kommer det att bli många härliga debatter och nya motioner för er att ta ställning till.

Så här tror jag att det går till
I mandatfördelningen i kommunala val utgår man ifrån antalet röster partierna fått. Sedan delar man först med 1,4. Då får man ett jämförelsetal. Partiet med högst jämförelsetal får första mandatet. Andra gången ett parti är med i räkningen delar man med tre etc. Så där håller man på till alla mandat är fördelade om jag har förstått allt rätt.

Det sista 49:e mandatet hade i Mönsterås ett jämförelsetal på 85,27. 120 röster hade gett jämförelsetalet 85,71 (120/1,4) och således det sista mandatet.

Sverigedemokraterna var bara ett tiotal röster från att komma in
Största parti att inte få mandat var Sverigedemokraterna (SD) som fick 108 röster. De bör således ha varit endast 12 röster ifrån ett mandat i Mönsterås. Miljöpartiet och Fp fick ca 150 röster vardera och behöver alltså bara förlora ett trettiotal röster i nästa val för att åka ur fullmäktige.

Passiva partier banar väg för SD
Detta är något att betänka för de etablerade partierna som knappast vill ha sällskap av SD i fullmäktige. Min pågående granskning av de lokala partierna i Mönsterås visar på en förbluffande passivitet i fullmäktige. Vissa partier lyckas bara formulera ett par tre motioner under en hel mandatperiod. Partier som sällan motionerar, inte för debatter och inte svarar på medborgarnas frågor ska sedan inte gnälla om partier av SD´s kaliber kommer in i fullmäktige. När de var så nära förra gången lär de ju inte sakna motivation.

Läs även Tomas Jonssons kommentar efter valet 2006.

Läs även

2 kommentarer:

tomasrj sa...

Jag gissar att vi i framtiden kommer att se mer av personvalskampanjer - och kanske helt fristående personer som saknar partitillhörighet.

Brittiska parlamentet är ju uppbyggt så, där varje "kommun" har sin egen företrädare.

Det där med tolv röster skrev jag om när det begav sig
Länk

Jonny sa...

Tack för kommentar och länk! Gjorde faktiskt lite snabbresearch på din blogg idag, men lyckades förstås missa ditt inlägg. Jag ska genast lägga in den länken i mitt inlägg.