16 december 2009

Minnen från barndomens jular


Mitt första möte med tomten var nog inte helt utan känslomässiga komplikationer.

Barndomens jular i Mjölerum
Kortet visar nog mitt första möte med tomten runt 1968-1969. Så här veckan före jul tycker jag det passar att påminna sig om barndomens jular som var precis så idylliska och mytiska som man kan drömma om. Nästan varje julafton samlades delar av släkten i mormors och morfars lilla stuga i Mjölerum några kilometer från Fliseryd. Någon gång blev det i Ruda hos moster Else-Britt. Mormor Stina och morfar Jarl hade 10 barn och det var alltid några som dök upp. Kärntruppen bestod av mormor, morfar, min familj, moster Else-Britt med make Roland och barnen Mikael och Roger, morbror Bejron med hustru Elisabeth och från 1979 deras dotter Ann-Charlotte. Oftast dök också morbror Kjell med hustru Karin och några av deras 12 barn upp. Och ibland kom moster Lisa med barn och morbror Gotthard med barn. Det var trångt, mysigt, hjärtligt och spännande. Stugan hade bara två rum med kök.

Julematen
Matförberedelserna hade pågått flera veckor. Mormor tillhörde den gamla stammen som hade korvar hängandes i taket. Grisen köptes ofta hel och styckades på köksbordet, om nu inte mormor och morfar hade fött upp några grisar själva, vilket hände. På julaftonen fanns ett enormt utbud på julbordet och jag minns säkert bara en bråkdel – korvar, skinkan, prinskorv, köttbullar, kroppkakor, diverse kålsorter, syltor, revbensspjäll, bruna bönor, ägg, risgrynsgröt, lutfisk, Janssons, sill, vörtbröd, senap, ostkaka, svagdricka i träkagge, ugnsomelett med svamp, sallader, frukter, knäck, ischoklad, nötter mm.

Spänd väntan
Gubbarna samlades i vardagsrummet. Damerna jobbade i köket. Vi barn busade omkring i väntan på tomten. Men först skulle Kalle Anka avnjutas på den svart-vita TV-n. Därefter var det mat, varpå följde en ivrig väntan innan morfar gick ut för att köpa snus. Sedan kom tomten. Vi visste nog ganska tidigt att det var morfar, men det var lika roligt i alla fall.

Här följer några foton från barndomens jular:


Här var jag lite gladare. Tomten i bakgrunden togs fram varje jul. Är nästan säker på att det var en röd liten kälke i det stora paketet till vänster.


Till vänster min kusin Mikael. Till höger undertecknad. Kanske är det tomten vi tittar på. Oj, oj, oj vad vi hade roligt!


Tomten har kommit till mormors och morfars stuga i Mjölerum. Från vänster syns: Roland, min kusin Roger, moster Else-Britt, tomten (morfar), mormor, min mor.


Julemat på gång. Från vänster: Moster Else-Britt, kusin Roger, Roland, mormor, min mor, morfar.


Här ser vi mig i morbror Bejrons knä, och kusin Mikael hos sin far Roland.


Från vänster: morfar, jag, morbror Bejron, mormor, min mor.


Min mor och jag hemma hos oss.


Min far vid vår julgran.


Morfar, mormor, jag och min lillebror Jan.


Den här bilden har ju inte med julen att göra, men var så hemsk att den ändå publiceras. Jag trivdes inte som stjärngosse.

Inga kommentarer: