22 december 2009

Mönsterås fulaste vykort


Låt oss ta en titt på Mönsterås fulaste vykort, förmodligen från slutet av 1960-talet. Detta är i alla fall min kandidat. Innan vi börjar kan vi ju påminna oss att ett vykort i normala fall lyfter fram en orts behagligaste sidor. Människor skall lockas att komma hit för bosättning eller semester.

Så vad har vi då här? Vykortsmakaren chockstartar längst uppe i vänstra hörnet med….Allackfabriken! Esset ur rockärmen direkt. Allack hade ju förr sitt tillhåll i Mönsterås absolut fulaste och mest ångestframkallande industribyggnad utmed E22 strax söder om södra infarten.

Därefter följer Sjukhemmet i Älgerum. Hur kan vykortskreatören ha tänkt här? Jo, om man har fått arbete på Allack så var det ju bra om det fanns ett sjukhem bara ett par hundra meter från fabriken. Risken var nämligen ganska överhängande att man efter några år med tunga lyft av balkongplåtar var i akut behov av just ett sjukhem. Och ett sådant fanns alltså.

Hade man arbete på Allack så var det ju också prima om det fanns bostäder i närheten. Bilden längst ner till vänster visar att så var fallet...eller...man kan i alla fall ana hyreshusen bakom allén i Älgerum.

Jobbade man på Allack behövde man absolut semester med jämna mellanrum. Den fjärde bilden visar att det också kunde erbjudas i Mönsterås. Jag har sett många bilder på Oknörestaurangen, ofta från ganska vackra vinklar, men aldrig någon så totalt misslyckad som denna. Restaurangen ligger ju väldigt vackert, så egentligen borde ett kort av den här kalibern vara en omöjlighet.

Industriarbete, sjukvård, bostäder och semester. Jo, det fanns nog trots allt en tanke bakom Mönsterås fulaste vykort. I folkhemssverige var ”industri” och ”fabrik” positivt laddade ord som förknippades med efterkrigstidens framsteg och välstånd. Och alla fyra bilderna är tecken på Mönsterås välstånd vid denna tid – här fanns industrier, omvårdnad, moderna bostäder och rekreationsmöjligheter.

Inga kommentarer: