12 januari 2010

Egon Sunesson - en spelare av allsvensk klass som stannade kvar


Egon Sunesson med sonen Thomas i en OT-artikel 1962. Egon var en toppspelare i både bandy och fotboll som trots alla anbud stannade i vår bygd. Sonen Thomas skulle ett antal år senare välja en annan väg. Enligt artikeln var han dock inne på fotboll redan i treårsåldern. "Thomas blir en verklig lirare. Den saken är klar", sa pappa. Han fick som bekant rätt. Klicka på bilden för läsbart format.


Egon Sunesson - allsvensk klass
Igår påbörjade jag en liten artikelserie om framgångsrika GIF-spelare genom tiderna. Först ut var Roland Olsson som förutom att leda Mönsterås GoIF i division 2 också spelade några säsonger i allsvenska Helsingborg. Idag fokuserar jag Egon Sunesson. Under sin aktiva period betraktades han tveklöst som en spelare av allsvensk klass både i fotboll och bandy. Av olika skäl valde han dock att stanna i vår bygd, trots flera anbud från storklubbar.

Sunesson räddade GIF
Egon Sunesson påbörjade sin idrottskarriär i Påskallavik och Stjärnan där han debuterade i A-laget som 13-åring. Sedermera blev det Mönsterås GoIF och flera hundra matcher, även om han i bandy med tiden återvände till Stjärnan. När Sunesson slutade med fotboll första gången i GIF vid 1960-talets början höll det på att gå riktigt illa för laget. Men Sunesson övertalades att komma tillbaka, varvid GIF genast började klättra i tabellen.

Tränare och spelare
Vid mitten av 1960-talet tränade han Stjärnan i fotboll. Karriären fortsatte sedan i Timmernabben som han tränade i både fotboll och bandy. 1973 spelade han som 41-åring ännu bandy för Timmernabben och tränade Timmernabbens fotbollslag.

Hedersmedlem
Glansåren spelade han dock för Mönsterås GoIF där han också är hedersmedlem.

Far och son
Egons son Thomas, som syns på bilden ovan, valde en helt annan väg med allsvenskt spel, landslag och en proffssejour. Men det är en annan historia som jag kan få anledning att återkomma till.

Inga kommentarer: