11 januari 2010

Roland Olsson från GIF spelade i allsvenskan


GIF-fostrade Roland "Konjak" Olsson spelade en gång i allsvenska Helsingborg. 1962 besökte han sin gamla hemort och OT fick en intervju med honom. På bilden samtalar han med sin lillebror Jerry (också framgångsrik fotbollsspelare med meriter från juniorlandslaget). Hur han fick smeknamnet "Konjak" vet jag inte, men eftersom tidningen använde det officiellt kan det knappast ha varit något känsligt. Klicka på bilden för större format.

Roland Olsson?
Thomas Sunesson har kanske de flesta hört talas om. Några känner kanske också till Stephan Kullberg och Hasse Eklund. Men Roland Olsson? Vem är det? För äldre mönsteråsare är han säkert känd, men jag är inte lika säker på att den yngre generationen vet vem han är.

GIF mot Helsingborg inför 800 åskådare 1962
Den 28 juli 1962 mötte Mönsterås i en vänskapsmatch det allsvenska laget Helsingborg på hemmaplan inför 800 åskådare. Som inner i Helsingborg spelade GIF-fostrade Roland ”Konjak” Olsson. Förmodligen var mönsteråsarna lika stolta över att en Mönsteråsson spelade i allsvenskan som att GIF klarade 4-4.

Allsvenskan och spelande tränare
Visst hade GIF haft spelare tidigare som spelat i högre divisioner, men jag har inte hittat någon som hade spelat i allsvenskan. Jag tror att Roland stannade ett par tre år i Helsingborg (1961-1962-1963) innan han återvände till vår bygd. Här var han sedan med som spelande tränare när GIF spelade i näst högsta serien 1966. Därefter blev han tränare och spelare i Timmernabbens IF. 1974 var han tränare i IF Stjärnan (Påskallavik) som på den tiden spelade i division 5.

Ja, det var bara lite som jag hittade i hast. Det finns säkert mer intressant från karriären som inte jag känner till. Kanske kan det med tiden bli en del II av denna artikel eftersom GIF-legendaren Roland ”Konjak” Olsson så vitt jag vet ännu lever och bor i Mönsterås.

Mönsterås GoIF har genom åren fostrat många spelare av rang. Vissa blev kända, andra valde kanske medvetet livet utanför rampljuset. Några fick chansen i betydligt högre divisioner, andra valde av olika skäl att spela år ut och år in i GIF. Alla bidrog på olika sätt till att ge en positiv bild av Mönsterås GIF. Jag får nog anledning att återkomma till flera.

2 kommentarer:

Björn Olsson sa...

Hej Jonny
Ja Roland Konjak Olsson, bor ff i Mönsterås, det är min pappa.
Smeknamnet Konjak lär ha kommit av att han som liten(10-12 åring, boende på Kuggås) samlade på tomflaskor för att panta dem (företrädesvis spitflaskor ?). Han lär ha suttit och ha smuttat på de få droppar som fanns kvar i någon flaska för att hur känna hur det smakade. Någon vuxen som cyklade förbi döpte då honom till Konjak.
När vi bodde i Hälsingborg (det stavades så när vi bodde där) så uppmärksammade Rit-Ola min pappa genom att rita en Konjaksflaska med armar och ben som spelade fotboll, efter en riktigt bra insats i HIF-dressen. En del av komentaren till teckningen var något liknade"... Roland Olsson kallas för Konjak, men det starkaste han dricker är mjölk..." och det var nästan sant. Jag såg aldrig min pappa dricka någon starksprit under hela min uppväxt

Jonny sa...

Jag trodde att det måste vara någon sådan smålustig förklaring.