9 januari 2010

Mönsterås fulaste vykort II



För ett par veckor sedan presenterade jag det i mitt tycke fulaste vykortet från Mönsteråsbygden. Idag visar jag ytterligare ett kort som har seglat upp som en stark utmanare till titeln.

Det här kortet är taget ifrån den legendariska Riksväg 15 som 1980 bytte namn till E66, för att 1992 få heta E22. Jag tror att vägen drogs på 1950-talet och då bör den ha hetat Riksfyran fram till 1962.

Kortet bör vara taget på 1960-talet och visar husen vid Industrigatan, nuvarande Jacobs Gränd. Just denna vy skulle med tiden bli något som Mönsterås Kommun och Mönsterås Bostäder ville dölja. De grå husen gav ett tråkigt intryck av Mönsterås, menade man. Därför målade man på 1980-talet? om husen i mer psykedeliska färger och planterade skymmande buskar, samtidigt som gatan bytte namn från Industrigatan till Jacobs Gränd.

Men när vykortet togs var de grå husen vid Industrigatan absolut inget man skämdes för. Nybyggda lägenheter var väldigt viktiga i en kommuns marknadsföring, särskilt som det på vissa orter var stor bostadsbrist. Och Industrigatan var ett perfekt namn som visade på ortens framåtanda i det framtidsinriktade folkhemmet.

Men varför visas så mycket av vägen? Nog för att den grådaskiga asfalten matchar husens gavlar...men ändå. Kanske ville man visa närheten till goda kommunikationer.

Så...dagens kandidat till Mönsterås fulaste vykort var en gång ett kort som symboliserade ortens framgångar.

2 kommentarer:

Peppe sa...

Industrigatan var det väl mycket bråk och slagsmål.Vill jag minnas på sjuttiotalet.

Jonny sa...

Ja, det snackades mycket om bråk och uppbrutna parkettgolv med potatisodlingar. En del var väl bara skrönor. Men lite stökigt var det nog. Någon gång på 70-talet skall det ha varit ett superslagsmål mellan ungdomsgäng från Industrigatan och Pionjärområdet/Mölstad.