12 december 2010

Terrordåd och skuld

Provokation inte godtagbart skäl för våld
Inga skulle väl komma på tanken att ge en kvinna skulden om hennes man slår eller mördar henne av den anledningen att hon hade provocerat honom. Provokation kan inte anses vara ett godtagbart skäl för att bruka våld eller mörda. Möjligtvis kan man tänka sig att provokation kan utgöra en viss, om än ytterst liten, förmildrande omständighet i fylleslagsmål.

Dåliga ursäkter
Ändå hörs det svenskar som nu ger den provocerande konstnären Lars Vilks skuld eller delskuld för terrordådet i Stockholm igår. Terroristen hade uppenbarligen angett Lars Vilks bild av Muhammed som hund, samt svenska truppers närvaro i Afghanistan som ursäkter för att försöka mörda oskyldiga medborgare i Stockholm. Och redan har jag hunnit se hur vissa upphöjda debattörer hakar på och menar att det i princip är Vilks fel att vi nu har drabbats av detta. Provokationen skapade så att säga terrordådet.

Rätten att ostraffat få provocera
Vad ska man säga om ett sådant resonemang? Min inledande berättelse kan få tala för sig själv. Man kan tycka vad man vill om olika slags provokationer. Många gånger kunde man onekligen önska sig att folk visade lite mer hänsyn istället för att till varje pris provocera. Ett samhälle där människor visar varandra respekt blir onekligen trevligare att leva i. Men när det är sagt, måste man med kraft understryka rätten att ostraffat få provocera. Vare sig det handlar om terrordåd eller en karl som slår sin fru, så är det alltid 100% våldsverkarens fel och skuld. Illa att man överhuvudtaget skall behöva skriva om något så självklart.

Även i det lilla
Nu är det förstås så att det inte bara är via terror som friheten hotas. Även i det lilla förekommer straff och repressalier mot den som uttrycker sig på ett för makten oönskat sätt. Man råkar då inte ut för terrrordåd, men riskerar att förlora sitt jobb, inte få jobb, bli mobbad etc.

Det fria ordet och den fria konsten måste alltså försvaras i alla möjliga situationer så att den står emot både fega terrorister och makthavare i lokalsamhället.

Det måste bli ett stopp
Och så måste det bli ett stopp på den perverterade överkänslighet som finns idag och som påverkar hela samhällsklimatet. Det senaste jag läste var att man på Diskrimineringsombudsmannen inte längre har julfest utan decemberfest, inte delar ut julklappar, utan vinterpresenter. Suck! För att inte tala om allt tjafs om skolavslutningar i kyrkan. Och inte får man dra skämt om etniska stereotyper, könsstereotyper eller sexuella minoriteter. Då får man böter eller fängelse för sin skojfriskhet.

3 kommentarer:

Andy sa...

Lite konstigt att du ännu inte fått någon kommentar på det här, Jonny. Tycker mig ana lite samma ståndpunkt en annan har. Personligen tycker jag inte att det går att rättfärdiga rena kränkningar genom att kalla det konst, lika lite som det är konst att sätta psykvården på prov, likt Anna Odell. Känner nästan lite sympati med killen, det enda som är lite konstigt är väl att han inte försökte smälla bomben i närheten av "konstnären" Vilks.

Jonny sa...

Jag hoppas verkligen att man kan ta avstånd från terror utan att bli förknippad med SD och liknande grupper. Många muslimer upplevde Vilks konst som kränkande. Nu ingår den rätten i våra demokratiska fri och rättigheter. Onödigt kan tyckas, men likväl har han rätt att vara otrevlig, utan att vi ska behöva utsättas för terror.

Basse sa...

Jag kan inte förstå hur folk som flyr sitt land pga krig ens kan komma på tanken att ta med sig kriget hit.