22 november 2012

Kommunen satsar på industrin istället för att gå in i framtidens branscher

Ett av de stora problemen med Mönsterås näringsprofil är att man ännu är helt präglat av den industrialisering som skedde i bygden på 1950- och 1960-talen. Mönsterås har, med vissa få undantag, inte lyckats förnya sig och hitta de spännande framtidsbranscherna.

Så vad gör då kommunen för att föra in Mönsterås i det postindustriella samhället? Jo, man satsar några miljoner på att göra Mönsteråsgymnasiet till ett teknikcollage med nära samarbete med den lokala industrin. Man fortsätter således satsa på industrisamhället, som är på väg bort. Trist och fantasilöst. Tekniksatsningen hade endast varit berättigad om man hade kopplat den till innovativa områden som miljöteknik, förnyelsebar energi och liknande.

Tekniksatsningen tar dessutom Gymnasiet ytterligare ett steg bort från humaniora och samhällsvetenskap varpå all bildning och alla fungerande samhällen vilar.

Underligt - men det känns som om kommunen just nu gör flera tveksamma strategiska vägval inför framtiden. Det finns alltid en fara när vi går in i andra halvlek inför kommande val. Då vill politikerna visa handlingskraft, vilket ökar riskerna för ogenomtänkta ej tillräckligt utredda förslag.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Tekniksatsningen tar dessutom Gymnasiet ytterligare ett steg bort från humaniora och samhällsvetenskap varpå all bildning och alla fungerande samhällen vilar."
Den formulering borde du skriva om...känns som om teknikutveckling totalt marginaliserats. Så logiskt argumenterat blir ett samhälle utan tekninksatsning mer bildat. Tveksamt logiskt och lite väl trångsynt. Jag vet att du representerar humaniora men bara därför så kan man inte "dissa" andra sidan. Så vad borde kommun Mönsterås gjort istället? Är det inte bra att det inbjuds broar mellan utbildning och lokalt förankrade industrier eller missar jag något fundamental?

Anonym fd mönsteråsbo

Jonny sa...

Det var inte meningen att ställa två utbildningstraditioner mot varandra, men jag befarar att skolan härmed kommer att ge upp sin humaniora, och som jag ser det blir en skola utan humaniora som bas kvalitativt undermålig. Gärna teknik, men hellre inom framtidsbranscher än kopplat till gammal lokal industristruktur som ändå kommer att försvinna inom 20 år.

Anonym sa...

Du glömde häxparken - humaniora i sin prydno!

Jonny sa...

Häxparken utgör en egen kategori bortom allt.