16 december 2016

Mörker

Nu är det mörkt på riktigt när jag kommer till jobbet. Gårdens spöken har precis lämnat köket när jag sätter igång bryggaren.

Kulturmörkret sänker sig också över kommunen. Mönsterås kommun som alltid går med ca 30-40 miljoner överskott varje år snålar på barnkulturen. En skam kan man nog säga utan att göra våld på ordens valörer. Kommunen fortsätter också att göra våld på den lokala kulturhistorien. Senast fällde man några kastanjer vid Rappes hus utan att ens prata med honom, och snart lär man riva prästgården vid Parkgatan för att smälla upp nya hus, förmodligen i den fula stil man nu valt i Mönsterås. Minst sagt egendomligt och bisarrt att detta får pågå.

Skönt att det snart är jullov. En del har genom åren gett mig rådet att inte skriva om skolan. För min dotters skull. Men det är just för hennes skull jag har skrivit. Skolan vill förstås alltid tysta ner, men endast offentlighet sätter press på skolan. Det har blivit mycket lugnare sedan jag var tydlig med det. Det är alltså inget jag gjort i affekt under åren, utan en medveten strategi. Hittills den enda strategin som fungerat.

Lärarna klagar mycket nu för tiden och odlar sina myter. Det är visst besvärliga föräldrar och bortskämda lättkränkta barn. Ibland får man intrycket att de inget hellre vill än att lyfta ut ungarna och ge dem en läxa. Det verkar klia i fingrarna på dem. Numera har de lagutrymme för det.

En gång slet en lärare iväg vår dotter över golvet och tryckte henne emot en ribbstol i gympasalen vid Mölstadskolan efter att han blivit provocerad av en slags ramsa hon upprepade. Lärare som inte kan hantera sin affekt ska inte vara lärare. Kan ångra att jag bara läxade upp läraren verbalt. Jag borde ha dragit honom över golvet, tryckt honom mot väggen och gett samma tillbaka. Givetvis hade det blivit dryga böter för mig men det hade varit värt varenda krona för att ge min dotter den upprättelse hon aldrig fick.

Men det är historia nu. Igår åt jag lunch på Nelssons med en god vän. Trevligt ställe för lunch. Och en sån där ljusglimt i mörkret.


Idag fick jag en flaska vin av en annan god vän. Det gjorde mig också glad. Och nu tar jag snart kväll med den. Mönsteråsbloggen önskar en trevlig helg!


1 kommentar:

Lars Nygren sa...

Det där med kastanjerna var illa. Det finns en del att säga om detta men det får inte plats här. Därför skall jag be min gode vän Bosse Bloggare att skriva en kommentar på Gröna Köpingens Blogg. Jag har i övrigt inget att göra med denne besynnerlige man, men jag framför i detta ärende mina synpunkter via denne missanpassade glappkäft. Ibland har han faktiskt rätt. Jag ber Bosse återkomma i morgon