13 januari 2017

Fredagsmys för vem?

Vill du få mig att må illa på riktigt så säg fredagsmys. Har aldrig förstått fokuseringen på vissa dagar, men jag skriver sällan om det eftersom jag ändå respekterar dem som gör det. Givetvis kan det finnas helt legitima skäl för att längta efter fredag. Arbetsveckan är trots allt slut för de flesta och det kan finnas arbeten som man är glad att slippa ett par dygn.

Men arbete är min livspuls och jag har en bred definition av arbete. Bara vila är inte optimalt för mig. Då är det så mycket som poppar upp av allt som hänt de senaste åren som jag försöker avlägsna mig ifrån. Nu har jag känt mig lite dämpad ett par dagar. Men inte dämpad så att jag bli oföretagsam. Snarare lugnt beslutsam.

En av mina favoritpsalmer har passat bra dessa dagar. 

Som sådden förnimmer Guds välbehag
i fattig och stenig mull,
så prisa din Gud, du min kropp, i dag
för vägens och bördornas skull.
För kraften och viljan, för stegets svikt,
för klara och stränga bud,
för jordisk gärning och jordisk plikt
jag tackar dig, himlarnas Gud.Solhem rivs nu. Många har minnen därifrån. Jag också. Ja inte från fritidsverksamheten. Den deltog jag aldrig i. Men jag var där och spelade bordtennis via skolans fritt valt arbete. Blev mobbad, slagen, strypgrepp, inlåst i omklädningsrummet. Inga vuxna på plats. Nån som låste upp och försvann. Riv gärna skiten. Var där och plåtade grävskoporna igår och applåderade.


Istället ska man bygga förskola och äldreboende. Det är helt i linje med Solhemsstiftelsens anda (Jacob Johanssons). Intressant tanke att unga och gamla hamnar så nära varandra. Som på gamla tiders fattighus. Men nu kanske lite mer konstruktivt.


Ikväll blir det På Spåret som jag aldrig tröttnar på. Två glas vin. Skriva deckare. Fredagsmys för mig med? Nja, en helt vanlig fredagskväll med folkbildning och arbete. Låt vara att koffeinet ersatts av måttligt alkoholhaltig druvjuice. Trevlig helg!


Inga kommentarer: