2 januari 2017

Tidsplan för min nya deckare

För att sätta lite press på mig och uppmuntra disciplinen har jag satt ihop en tidsplan för min nya deckare.

1. Jag räknar med att varje kapitel tar mellan en till tre dagar att skriva som skiss. Boken bör få omkring 25 kapitel. Grovmanus bör alltså föreligga senast siste februari. Språket är i denna fas förstås ofärdigt. Här är bara handlingen och dialogerna snabbt skissade.

2. Sedan följer redigering av språket då man ska få texten i läsbart skick. Man väljer ord, vänder och vrider på meningar, stryker och framför allt – försöker hitta rätt ton. Har man ingen naturlig talang för skönlitteratur så är det denna fas som är den absolut jobbigaste. Det är här man måste gå in i den berömda bubblan och slita sitt hår. Här kan hela projektet stupa om man inte får till det. För mig som inte behärskar dialog och miljöbeskrivningar särskilt väl blir tonen viktig.  Egentligen tog jag ju upp mina favoritteman redan i första deckaren, så risken är att jag inte kommer på tillräckligt mycket nytt som fungerar. Jag räknar med att det tar två månader. Mars och april.

3. Manus överlämnas till testläsare. Hoppar kanske över denna del då ingen seriös läsare kommer att ge mig rådet att ge ut boken. Men de kan i bästa fall hitta uppenbara brister, logiska galenskaper och sånt som jag tar för givet men som måste förklaras. Halva maj.

4. Korrekturläsare får texten. 2-4 veckor inklusive rättningar.

Så framåt juni bör boken vara färdig. Sen får den vila ett tag innan jag börjar läsa om den och kanske ändrar vissa saker igen.


Boken bör hur som helst vara färdig i god tid till hösten om jag får den tid jag tänkt mig på kvällarna och lyckas bevara den disciplin jag just nu har. Men det är ju det där med miljöbeskrivningar; gator, husfasader, väder, månen. Hatar det.

Denna deckare kommer att bli mer realistisk än den förra, men deckare utan humor som tar allt på blodigt allvar är tröstlöst tråkiga. Så givetvis väver jag in sådant som jag själv skrattar åt. Dags att återgå till kapitel 5. 

Inga kommentarer: