7 mars 2017

Verklighet och fiktion

Min förra deckare skildrade ett alternativt Mönsterås, ett trumpifierat landskap där ingen kunde riktigt säkert veta vad som var hämtat från verkligheten och vad som var mina fantasier. Det var precis så det skulle vara. Den skulle landa där i gränslandet. Tycker inte om när författare låtsas som att allt är fiktivt och är tydliga med att skriva ut det. Låt läsaren få fundera istället.

Det är det som gäller i mina deckare. Alla andra inlägg här på bloggen, liksom mina historiska böcker bygger på trovärdigt källmaterial. I de fall jag inte har på fötterna skriver jag alltid att det är en hypotes, mer eller mindre välgrundad. I höstas höll jag ett föredrag på temat "Myter och sanningar om Mönsterås historia". Kanske borde lägga ut det, även om det bara är ett föreläsningsmanus och inget som är bearbetat som artikel.

Så ni som ibland tänker – ”nu är Jonny på gång igen, överdriver och spetsar till” – har helt enkelt fel. Ni tror bara att Mönsterås är så mycket bättre än det är. Ibland kan det vara svårt att föreställa sig att Mönsterås fungerar precis som vilken håla som helst under hela världshistorien med smussel, mygel, skitsnack och djävulskap, givetvis uppblandat med kärlek, omtanke och medlidande. Vi är varken bättre eller sämre. Och ibland är verkligheten oerhört skruvad. Det är helt andra faktorer som gör att jag älskar just den här bygden.

Min kommande deckare kommer i en mening att bli tyngre än den förra som i vissa avseenden var en genreparodi. Nästa kommer att landa lite närmare det som faktiskt är möjligt och därutöver ta upp en hel del filosofi, litteratur och historia. Det låter ju som om jag vore precis så pretentiös som man inte får vara. Det stämmer. Men räkna med att den blir mindre populistisk och lite tyngre att läsa utan att för den skull bli komplicerad. Och även om allt är kämpigt att formulera, så har jag oerhört roligt när jag skriver. Kanske kommer bara jag att skratta, men då får det bli så.

Så en efterlysning. Jag efterlyser fotografier på dels de kiosker som funnits i Mönsterås, dels de underjordiska toaletter som fanns vid Torggatan. Även telefonkiosker är intressanta.

Jag på skidor en vinter omkring 1970. Platsen är Älgerum.

Norra Storgatan en vinter på 1890-talet.

Inga kommentarer: