21 augusti 2017

Det viktigaste om du ska ge ut en egen bok...

Vad är det viktigaste om man ska skriva en egen bok? Egentligen har jag bara ett svar. Läs inga råd från självutnämnda experter som tror att dom begriper.
Den som råkat tänka tanken att ”jag ska nog trots allt skriva den där boken jag har någonstans i bakhuvudet” och sedan börjar söka på Google för att få tips, kommer snart att ge upp sina drömmar. Ganska omgående kommer du finna att ditt språk, istället för att vandra fritt, har fångats bakom höga murar med taggtrådsstängsel.
Genast snubblar du över litterär expertis som anser att det viktigaste i livet är att gestalta och inte beskriva. De kan ägna spaltkilometer åt detta, som de tycker, avgörande kvalitetssignum för en text. Du får under inga som helst omständigheter skriva att någon är arg. Du måste skriva att han kastade mobilen i väggen, drog igen dörren med en smäll eller slog näven i bordet. Och skriv vad du än gör inte att någon är ledsen. Du måste skriva om rinnande tårar, djupa suckar och axlar som sjunker ihop.
Andra skriver om ordklasser som ska undvikas så långt möjligt. Adverb förefaller vara en särskilt mobbad ordklass. Detta trots det uppenbara faktum att denna ordklass faktiskt finns och bör användas. Gärna flitigt!
Och så fortsätter det. Råd om hur du ska beskriva människor och miljöer. Råd om hur du ska strukturera din bok och allt du måste stryka.
Men glöm allt det där. Skriv som du vill. Hitta glädjen i att uttrycka dig fritt.

Inga kommentarer: