25 april 2018

Föreläsningssäsongen är över - nu väntar skrivande

Igår kväll höll jag säsongens sista föredrag - "Kvinna i Mönsterås under 400 år". Jag fortsätter att förundras över det stora historieintresset i Mönsterås. Ännu en gång fullsatt och mer därtill så vi fick sätta in extrastolar. Detta trots flera andra föreläsningar i Mönsterås samma kväll. Då får man vara tacksam. Men det har varit många föredrag den här vintern och våren så nu ska det bli skönt att göra en del annat. Läsa en del böcker och kanske skriva en del. Och så ta ett ryck i trädgården och rensa vinden.

Vad står då på tur att skrivas? Dels ska jag försöka knåpa ihop en tredje deckare som ska utspela sig på våren under Bluesfestivalen. Dels skriva färdigt en bok om Mönsterås under 1600-talet. Sedan har jag en idé att spinna vidare på tråden om Mönsteråskvinnor genom historien. Där finns så många fascinerande människoöden. Inom någon vecka ska jag ha gjort en prioriteringslista.

1942 visades den här barnförbjudna! komedin på Mönsteråsbiografen. Wikipedia sammanfattar handlingen: "Göran Brehmer jobbar som inredningsarkitekt i Stockholm. Han kan inte låta bli att flirta med kvinnliga anställda på arbetsplatsen, och detta vållar bekymmer för honom. Så när han behöver anställa en ny assistent ber han en vän att hitta en kvinna som utseendemässigt inte är så tilldragande. Vännen som är rektor på en högskola tycker dock att en av hans duktigaste elever, Anne-Marie skall få platsen. Hon får helt enkelt göra sig ful innan hon anställs." Mönsteråsbiografen är köpingens äldsta biograf. Först visade man filmer i det gula huset vid Kvarngatan. Vet inte hur länge, men i alla fall fram till 1910. Sedermera flyttar man in i nuvarande lokaler (Arken). Man undrar stilla vad filmens utlovade behållning bestod av.


Inga kommentarer: