21 april 2018

En studie i rött när Mönsterås besegrade Fårbo

Mönsterås slog tillbaka Fårbo med 5-2 efter tio magiska minuter av Idris Eliassi i första halvlek där han gjorde ett äkta hattrick. Några minuter senare blev han utvisad och matchen trasades sedan sönder av det ena gula kortet efter det andra. Mönsterås och domare är definitivt ingen kärlekshistoria. "En studie i rött" har idag fört tankarna till något helt annat än Arthur Conan Doyles gamla detektivroman om Sherlock Holmes. Men Holmes hade behövts på IP idag, för att leta ledtrådar till alla de kort som drogs fram.

Mönsterås började matchen bäst och skapade en del halvchanser första kvarten. Problemet var att man hela tiden sprang rakt in i Fårbos offsidefällor. Det där verkade påverka humöret en aning och Fårbo kunde sedan jämna ut spelet en stund.

I den 25:e minuten kom så det förlösande ledningsmålet där Idris Eliassi höll sig framme i straffområdet och satte bollen i mål. Sedan dröjde det bara några minuter innan han utökade till 2-0 via ett friläge och kort därefter gjorde han även 3-0. Ett äkta hattrick på 9 minuter.

Innan halvleken var slut blev en Fårbospelare liggande i eget straffområde. Vad som hade hänt verkade ingen riktigt veta mer än linjedomaren. För plötsligt fick Idris Eliassi rött kort. Var det en armbåge? Varför tillkallade inte linjedomaren huvuddomaren direkt? 

Mönsterås spelövertag fortsatte i andra halvlek, men så fick Fårbo en frispark i bra läge och hastigt och lustigt var reduceringen ett faktum. En bra slagen frispark som letade sig in bakom målvakten. 1-3.

Mönsterås hade nu några riktigt svaga minuter, samtidigt som Fårbo fick energi. Men Fårbos anfallsvilja gav Mönsterås flera chanser framåt. Det var skott utanför och missade frilägen var och varannan minut. I den 67:e minuten fick de röda äntligen utdelning och Milad Eliassi kunde göra 4-1. 

Fårbo kämpade på och lyckades via ett långskott reducera till 2-4. Med kvarten kvar fick Mönsterås dessutom sitt andra röda kort efter att Ardi skjutit iväg en boll som gått över linjen för inkast. Men hur skulle han kunna veta att bollen var över linjen när domaren inte blåste? Ingen kan begära att han ska hinna se linjedomaren vifta med flaggan när han kämpar för att hinna upp bollen. En horribel utvisning.

Mönsterås fick alltså spela sista kvarten med 9 man, men fortsatte rada upp chanser och innan matchen var över kom även 5-2 via Adnan.

Segern var ytterst rättvist. Mönsterås var det bättre laget utan att för den skull imponera. Här finns mer att ge. Effektiviteten kan bli bättre och ibland gav man Fårbos anfallare för mycket tid. Klart godkänd match ändå. Extra beröm till Elis Gustafsson som imponerar. Men det som absolut måste bli bättre är humöret. Mönsterås måste acceptera att domarinsatserna skiftar enormt. Idag var det en domare som valde att dra i kortleken för varje närkamp. Börjar man då tjafsa så blir det bara värre. Det är bara att gilla läget. Hur som helst var det fint med tre poäng, men två röda kort innebär att det blev en dyrköpt seger. Nu får man ta sig samman och samla sig inför kommande matcher. Det här laget är för bra för att låta sig provoceras till gula och röda kort.

Tyvärr krånglade mobilkameran, så jag får också ta nya tag till nästa match. Däremot gick tipset in. Jag stack ju ut hakan och tippade 4-1. 5-2 är ganska nära.

1 kommentar:

Unknown sa...

Återigen har du fångat en match på ett fantastiskt ledigt och humoristiskt sätt. Jag gillar speciellt
"Att kunna veta att bollen var över linjen när domaren inte blåser" eller
"kan man begära att hinna se linjedomaren vifta med flaggan när han kämpar för att hinna upp bollen".
TACK! För att du stödjer vårt lag med dina fina referat.
Jag hoppas att vi kan acceptera att både våra och domarens insatser skiftar enormt. Och hur felaktiga än vi tycker att domarens beslut är måste vi acceptera detta och inte tjafsa emot. Domaren kommer aldrig att ändra på sitt beslut bara för att vi tjafsar. Vi kommer bara att få domaren ännu mer emot oss.
//Göran Persson
Styrelsen Mönsterås GoIF