1 februari 2019

Fredag och vid tangentbordet igen

Får väl försöka ge ifrån mig ett livstecken. 

Bokskrivandet går lite på sparlåga just nu. Ska väva in en ny delhistoria i deckaren som jag absolut vill få med och det är svårt. Och känsligt.

Min nya bok som jag skrev på uppdrag av hembygdsföreningen är i alla fall tryckt nu. Omslaget skulle möjligen ha varit mer centrerat, men sådant råder jag inte över. Men det är en mariginell anmärkning. Är mycket nöjd med hur tryckeriet i Oskarshamn löste uppgiften. Boken i sig har ju hembygdsföreningens byggnader som tema, vilket gör att det kanske inte finns någon annan given röd tråd. Med det sagt är jag ändå tillfreds med den. Är man nyfiken på den lokala historien så utgör den en liten pusselbit av ett oändligt stort pussel.Någon tyckte jag skulle ha med mer kärlek i mina deckare. Nej, det vill jag inte ha. Alvar är en ungkarl och hanterar det så gott han kan, dvs inte alls. Odugligt och tafatt. Så ska det vara och förbli.

Ska man skriva om kärlek på ett djupare plan så ligger det nog bortom min horisont. Det är alldeles för komplext. De kärleksskildringar som förekommer i underhållningslitteraturen är dessvärre ofta så triviala att det blir helt meningslöst. De utgår hela tiden ifrån en från ovan given fysisk attraktion som bara dimper ner som magi. Där finns inte ens en föreställning om att kärlek faktiskt också handlar om någon slags gemenskap utöver den fysiska. Ja, att andra dimensioner som intellektuella och livsstilsrelaterade kan komma före den fysiska attraktionen, eller rent av orsaka den. Man blir bara trött på det och jag vill inte ge mig in på det. 

Söndagen är egentligen den första dagen i veckan. Gud vilade på den sjunde dagen, vilket blev människans första hela dag. Traditionellt sett börjar alltså veckan med vila. Man vilar för att samla kraft för arbetet. Numera vilar man efter arbetet. Jag föredrar det gamla tänkandet. Likväl - ha en trevlig helg! Vi ses säkert igen.

Fredagslåten  blir två. Först min andra favorit med Bon Iver. Den första återfinns i förra inlägget.

Den andra låten blir denna underbara liveversion med The National.2 kommentarer:

Unknown sa...

Då jag i det närmaste sträckläste Den siste mönsteråsaren ser jag med största tänkbara glädje fram emot din nästa deckare. Jag tingar ett ex så snart den kommer ut.
Göran D

Jonny sa...

Tack för vänliga ord Göran!