28 augusti 2019

Föredrag och 100-meterslopp


Det där med att hålla föredrag är ett ämne som en del inte har någon som helst insikt i för att nu uttrycka mig diplomatiskt. Nu håller ju jag de flesta föredrag inom tjänsten och om jag inte gör det brukar jag få en femhundring och någon gång en tusenlapp. Och jag har alltid varit nöjd med det, så jag klagar absolut inte. Men en gång sa en person till mig om en annan föreläsare att ”han är ju så dyr”. Personen ifråga tog 1 500 kr för ett föredrag. Är det dyrt?

Författarförbundet rekommenderar minst 3 000 kr för upp till 15 minuter och minst 7 500 kr för upp till 2 timmar (+ ev reseersättningar odyl). Det är bara att inse att man har varit jättesnäll alla år. Nu håller jag ju de flesta föredrag i tjänsten så föreningar och kommunen får mig ju helt gratis. De har det med andra ord oerhört förmånligt. Kanske borde jag visa lite mer yrkesstolthet. Bakom ett föredrag ligger det ofta flera veckors, ibland månaders eller års, förberedelser i form av forskning, inläsning och skrivande. Ett föredrag är som ett 100-meterslopp på ett mästerskap. Man ser inte förberedelserna.

Mitt föredrag om Mönsteråshamnens historia den 24 september har plötsligt fått en ny aktualitet. Nu ska visst silon rivas för att ge plats för bostäder i ett mindre liknande höghus. Allt är ständigt pågående processer.

1 kommentar:

Unknown sa...

Vad jag känner igen mig i detta! Vid ett tillfälle spelade jag bakgrundsmusik i en privat fest som en affärsman höll. Han erbjöd mig 1500 kronor för 3 timmars arbete. Vad jag inte visste var att han var god för en halv miljard... Det gjorde att jag förstod att det finns en absolut anledning till att vissa människor kunnat skära guld med täljkniv, nämligen en ordspråksliknande snålhet. Min högskoleutbildning betydde inte ett skvatt! När en person erbjuder dig, Jonny, 1500:- är det rent ut sagt skrattretande. Du borde ledigt kunna ta åtminstone det tredubbla!/Göran Danielsson