Idag inleds en ny serie på Mönsteråsbloggen som kallas "Dagens vykort". Det blir en systematisk genomgång av min samling. Förhoppningen är att kunna visa ett vykort om dagen, med målsättningen att sprida kunskap om bygdens historia. Utgångspunkten är alltså ett historiskt perspektiv, inte nostalgiskt.
Detta kort visar Storgatan strax söder om nuvarande rondellen i Mönsterås vid 1900-talets början. Kortet är daterat 1903. Som synes har man skrivit hälsningen på framsidan. Före 1905 var baksidan enbart avsedd för mottagarens namn och adress.
Fotografen har stått ungefär där rondellen slutar. Backen måste ha blivit utjämnad och jag har för mig att man någon gång höjde vägen. Marken tillhörde i äldre tider Åsevad, men införlivades med Mönsterås köping under 1800-talets andra hälft.
Vykortet är relativt sällsynt och utöver mitt eget har jag bara sett ett till som ägs av en annan Mönsteråssamlare. Hade jag saknat det hade jag kunnat tänka mig att betala upp till 500 kr för det.
Av husen på vänstra sidan finns det första kvar, liksom det Rosénska huset längst bort. Huset närmast i bild uppfördes vid 1900-talets början av den på sin tid välkända virkeshandlarsläkten Johansson. Dessförinnan var det en vedgård där, något som många fastigheter på Storgatans östra sidan hade. Mönsterås var vid denna tid en stor utskeppningshamn för just virke och många försökte sig på att vinna snabb rikedom genom virkesaffärer. Notera den vackra gatlyktan på vänster sida.
Det pampiga Rosénska huset uppfördes vid 1870-talets början av Mönsterås starke man Johan Ludvig Rosén som var konsul, virkeshandlare, skeppsredare, politiker och mycket annat.
De två mindre husen är borta. Det lilla huset längst bort kallas det Bergqvistska huset eller Per-Ola-stugan. Det köptes av Stranda hembygdsförening 1936 och flyttades till museitomten på Nynäs där det står kvar än idag. Den första kände innehavaren var handlaren Johan Peter Bergqvist som flyttade in där 1847. Möjligen var det han som lät uppföra huset. Under många år var huset en rast- och samlingsplats för områdets alla vedgårdsarbetare. (Se min bok "Hus med historia. Museibyggnaderna i Elgerumsparken och på Nynäs" som jag skrev åt Stranda hembygdsförening.)
Närmast på höger sida ser vi det jag brukar kalla Solstads hus. Sedan följer huset där det förr var apotek och som Hantverksföreningen ägde. Även det innehades en gång av virkeshandlarsläkten Johansson och är uppfört före 1840, troligen på 1830-talet.
Det område av norra Storgatan som här visas var inte bebyggt alls före 1830-talet, utan kan alltså knytas till Mönsterås storhetstid som utskeppningshamn för virke som inleds vid 1800-talets mitt då framgångsrika handlare hade råd att uppföra sina pampiga hus med tillhörande vedgårdar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar