22 mars 2021

Dagens vykort 2




Dagens vykort visar en del av Norra Storgatan. Det är skrivet 1911, men kortets utformning visar att det är äldre. Fram till 1905 skrev man hälsningen på framsidan, så fotot är taget före 1905. Fotograf anges inte, men det kan vara August Melin. Det händer att man ser detta kort till salu, även om det inte är extremt sällsynt. Mellan 60 och 100 kr är ett normalpris.

På vänster sida ser vi det Rosénska huset som var med även på gårdagens kort, uppfört 1872 av konsul, handelsman och skeppsredare Johan Ludvig Rosén som vid denna tid var en centralgestalt i Mönsterås. 

På höger sida ser vi först den så kallade veterinärvillan eller det Fornanderska huset, uppfört av handlare Carl Fornander 1870. Fornander var halvbror till den nämnde Johan Ludvig Rosén. En karta från 1852 visar att det fanns en kvarn på tomten. Enligt traditionen ska det ha funnits en kulle där som schaktades ner när man behövde utfyllnadsmaterial i samband med att man byggde det Rosénska huset. Förmodligen stod kvarnen på den kullen.

Båda dessa hus vittnar om köpingens välmående borgerlighet under 1800-talets andra hälft i Mönsterås.

Därefter på höger sida kommer huset där det har varit järnhandel så länge någon kan minnas. Redan på 1850-talet drev handlare Magnus Peter Cedergren (1802-1878) järnhandel i huset. Omkring 1870 övertogs verksamheten av sonen Gustav Cedergren (1839-1919). Cedergren drev affären en bit in på 1900-talet innan den en kortare tid drevs av järnhandlare Bergquist. Affären kom sedan i D.E. Carlsons ägo. Därefter tog sonen Olle över och affären var i familjen in i det sista.

Mellan 1622 och 1810 låg norra tullen ungefär där järnaffären låg. Där tvingades bönderna betala tull på varor de skulle sälja på marknaderna i Mönsterås. Liknande tullar fanns i södra köpingen och på holmen Kärringen. Tullarna var inte populära och särskilt vid den norra tullen blev det ofta bråk och slagsmål mellan tillresta bönder och tullväktare på 1600-talet.
Därefter följer huset som idag hyser Vävboden. Där hade Axel Lundgren handelsbod kring sekelskiftet 1900. Huset breddades eller tillkom på 1890-talet. Dessförinnan fanns det ett hus med gaveln ut mot vägen.

Lundgrens affär på 1890-talet
Längst bort skymtar den Modeerska handelsgården. Kalmar Läns Museum fortsätter envist att sprida uppgiften att huset troligen uppfördes på 1770-talet. Min forskning visar emellertid att husets äldsta delar är från mitten av 1720-talet då det kallas nybyggt. Det har gått mer än tio år sedan jag fann denna uppgift, men det är svårt, för att inte säga på gränsen till omöjligt, att få museer och myndigheter att ta in ny forskning i sina skrifter.





Inga kommentarer: