23 mars 2021

Dagens vykort 3

 



Dagens vykort, som är ett av favoritkorten i samlingen, finns i två varianter. Det ena är kolorerat, medan det andra går i gråskala och är lite hårdare beskuret. Det översta kortet saknar tidsangivelse, medan det nedre är postat med 5 öres frimärke, vilket gällde fram till 1918. Tyvärr kan man inte se stämpelns årtal. Kortens utformning visar att de är gjorda efter 1905. En sannolik gissning är att de är från omkring 1910. Båda utgivna av A.R Nygren som hade sin pappers- och bokhandel i huset som syns närmast till höger i bild. Dessa kort brukar säljas för omkring 60-150 kr. De är inte extremt sällsynta, men inte heller kort man ser varje månad. Tidstypiskt charmiga är de i alla fall.

Vykortet visar en del av Storgatan i Mönsterås. Det var den fina gatan där man alltid skulle vara finklädd, vilket återspeglas i de medverkandes kläder. Särskilt damerna är mycket eleganta i sina dräkter och hattar. Självklart visar man också upp en av tidens statussymboler  - cykeln. Bakom stolpen tror jag att konstapel Oscar Ågren står. Han anställdes 1872 och gick i pension 1926.

Till vänster ser vi huset som under närmare 100 år förknippades med Thegerströms bageri. Huset uppfördes av bryggmästare Paul Schmid på 1880-talet och kom först att rymma en ölhall med biljard. Bagare August Thegerström verkar ha flyttat in där omkring 1890 och bageriet gick sedan i arv i flera generationer. Av mycket gott de bakade kan nämnas den blå Thegerströmslimpan med kummin i. Mönsterås i särklass godaste limpa någonsin. Nedan bagarmästare August Thegerström.


Till höger syns det Nygrenska huset där bokbindare (tillika utgivare av vykorten) Anton Reinhold Nygren hade sin butik. Det ska även ha varit Mönsterås första affär där man kunde köpa leksaker. 1944 köpte Sparbanken huset, som sedermera revs för att ge plats åt nuvarande bankhus.

Vykorten har olika baksidor, så de kan också visas. Det kolorerade hade lite mer internationell prägel.





Inga kommentarer: