1 april 2021

Kyrka blir bostäder med krog och bungy jump

Mönsterås kyrka ska säljas

- Verkligheten har hunnit ikapp oss och pandemin blev droppen. När den här kyrkan byggdes på 1840-talet var den anpassad efter en församling där alla i socknen gick i kyrkan. Nu kommer det kanske 30 på gudstjänsterna och vi måste anpassa vår kostym efter församlingskroppen, säger Mönsterås kyrkoherde Melker Johansson.

Mönsterås församling fattade nyligen ett beslut om att sälja kyrkobyggnaden i Mönsterås. Som köpare står Mönsterås kommun.

- Vi köpte ju den gamla prästgården på Parkgatan för några år sedan, och när församlingen frågade oss om vi var intresserade av kyrkan så tog vi ett enhälligt beslut i Kommunstyrelsen om att köpa den, säger Mönsterås kommunalråd Andreas Johansson.

Mönsteråsbloggen frågade om det inte borde ha tagits upp i kommunfullmäktige.

- Nej för fan, då hade det nog inte blivit något köp.

Någon jävsituation menar han inte heller har förkommit, trots att Andreas och Melker Johansson är bröder.

- Det är ju inte jag personligen som gynnas av kyrkoköpet, utan kommuninvånarna, säger Andreas Johansson och ler stort.

Men vad ska då kyrkan användas till?

- Det ska bli bostäder. Vi ska kapa av halva kyrkan, men tornet får stå kvar. Det är ju ett fantastiskt landmärke och de som bor där kommer att få en underbar utsikt. Det här kommer att göra att Mönsterås får nya glada skattebetalare. Längst upp blir det en liten krog med möjlighet att få testa bungy jump.

Blir det hyresrätter eller bostadsrätter?

- Bostadsrätter! Hade vi gjort hyreslägenheter hade Hyresgästföreningen haft synpunkter på hyresnivåerna så att de blivit lägre och då hade vi inte lockat hit så kapitalstarka skattebetalare, avslutar kommunalrådet Johansson intervjun och skyndar vidare för ett lunchmöte med kyrkoherde Johansson.

Kyrktornet lämpar sig väl för bungy jump, tycker kommunledningen.Inga kommentarer: