11 september 2021

Självmord

Såg att det var suicidpreventiva dagen igår. Fina ord och fina ceremonier. År ut och år in. HYCKLERI! En chans per år att känna att man bryr sig, för att gynna sitt eget samvete. Tänd ni era ljus, det hjälper ingen nu levande.

Men det mesta handlar om två saker: resurser och mentalitet. Om det nu är så viktigt, varför får då inte BUP de resurser de behöver, eller för all del vuxenpsykiatrin? Och varför fortsätter den romantiska synen/tycka synd om synen på självmord att dominera.

Aldrig att någon vågar reflektera över hur de som blir kvar mår resten av sina liv. Aldrig något ord om att man faktiskt har ett eget ansvar att söka hjälp. Många frågor som ännu inte vågar dryftas så länge alla självmordskandidater betraktas som "offer" och kommuner och Landsting ska skyddas.

Jo, jag vet precis vad jag skriver om. Har levt flera år med självmordsbenägna människor och räddat livet på två. I ena fallet var det därför jag förlorade min tonårstid och gick direkt från att vara barn till att vara vuxen. I andra fallet min vuxentid. (Snälla fråga aldrig mer varför jag mår som jag gör) Den tredje tog tyvärr livet av sig trots att han lovat ta kontakt om han mådde för dåligt. En god vän, men ändå så svikigt. Hur mådde den som hittade honom med snaran runt halsen? Jo vi behöver bli så jävla konkreta.

Ser hur en del hotar med självmord oerhört manipulativt, medan andra gör självmordsförsök utan att överhuvudtaget tänka på omgivningen. Såvida man inte är fullståndigt psykotisk så är självmord det mest egoistiska man kan göra. Ett sätt att undkomma livets smärta oavsett hur det drabbar andra.

Livet är upp och ner. Bara att inse det och göra det bästa av eländet. Jag har gått in i väggen och drabbats av utmattningsdepression. Det är drygt två år sedan. Är i stort sett på samma nivå nu. Men ni kommer aldrig att behöva uppleva att jag tar mitt liv. Hur jävligt det än blir så stannar jag kvar så länge Gud vill, inte så länge jag vill.

Äntligen fick jag det här sagt. Det har mognat fram sedan 1985, dvs 36 år. Hur många år har du haft på dig? Fundera på det innan du dömer.

Inga kommentarer: