10 oktober 2022

Jag är inte rädd för någon...


"Irish blood, English heart, this I'm made of
There is no one on earth I'm afraid of
And no regime can buy or sell me"

Så sjunger Morrissey i en av sina mest kända låtar. Det är de två sista raderna som jag vill lyfta fram.

1. Det finns ingen på jorden som jag är rädd för. Så är det. Jag kan helt ärligt säga att det inte finns någon människa som jag är rädd för. Det beror inte på någon slags dumdristig kaxighet. Jag råkar bara känna mig trygg. Jesus själv sa att vi inte skulle vara rädda för de människor som bara kan döda kroppen men inte vår själ. Jag är inte rädd för att gå ute mörka kvällar, inte rädd för överviktiga män med skägg ner till pungen, inte rädd för invandrare, inte rädd för missbrukare, inte rädd för psykopater, inte rädd för Putin, inte rädd för skvallersociopater. Jag är inte ens rädd för poliser eller människor på socialförvaltningen. Däremot blir jag frustrerad över specifika attityder som jag ibland möter. Men rädd, nej.

2. Ingen regim kan köpa eller sälja mig. Man ska aldrig låta sig bindas av maktens män och kvinnor. Inte ens om de vill väl. Det finns ingen anledning att gå någons ärende. Däremot kan man förstås ta ställning i olika frågor för att man själv vill det. Men alltid fri att göra det valet själv. Det gäller inte bara makthavare, utan om att stå fri gentemot tidens olika trender. 

Det valresultat vi fick i Sverige är till stora delar ett resultat av planterad rädsla. Politiker och media har under flera år samverkat för att skrämma människor att vara rädda för både det ena och det andra. Det banar i sin tur väg för de enkla lösningarna, populisterna och fascisterna.

Inga kommentarer: