10 oktober 2022

Sluta gnäll över vindkraften!

Mönsterås är en av södra Sveriges bästa kommuner (kanske den bästa) när det gäller omställning till förnyelsebara energikällor. Vi har vindkraft och biogas. Mot bakgrund av Södras gamla synder vid bruket kan man säga att Mönsterås är på god väg att kompensera för alla utsläpp i Kalmarsund. 

Men...tro nu inte att gemene man här är glada och stolta för det. Nej då, det gnälls och knotas lite överallt. De har inga som helst problem med fula fabriker, asfalterade vägar, kalhyggen och stora kraftledningar. De har inga problem med att flera flera gånger fler fåglar dör av biltrafik och vanliga fönsterrutor än vindkraftverk. Nej, de verkar kunna acceptera vilken skit som helst, utom det som är i huvudsak bra för klimatet. Det finns nackdelar med allt, så därför väljer jag uttrycket "i huvudsak". 

Om sedan kommunalrådet har gjort ett misstag och skrivit under ett papper förändrar förstås ingenting. Barometern/OT:s drev är mest en stor pinsamhet och ett lågvattenmärke i deras sk granskande journalistik.

Mönsterås har sina svagheter. Det handlar inte minst om en väl utvecklad skvallermentalitet, men också "klia mig på ryggen"-anda. Desto roligare när vi har något att vara stolta över - som våra vindkraftverk. Allt jävla gnäll gör att man får skämmas.

Inga kommentarer: