7 oktober 2022

O, store Gud - originaltexten

Förra veckan höll jag ett föredrag på SPF om våldets karaktär i äldre tider, speciellt 1600-talet. Det var skönt att få komma ut några timmar och det är alltid trevliga människor där. Sedan var det styrelsemöte på Folkrörelsearkivet i mellersta Kalmar län. Vi har nu lyckats anställa en person på halvtid några månader. Det blir bra. Arkivet är ett av de absolut finaste i länet. 


Man får försöka lämna lägenheten ibland. Hösten lockar till det. Vädrets makter bjuder motstånd, men man känner att man lever. Vindkraft fyller själen.

Min mor är mycket sjuk. De flesta i hennes sits hade varit i graven för länge sedan, men hon är en kämpe. Ibland ger hon ännu den där blicken som vittnar om vilja och engagemang för det som rätt och gott är. Men det känns sorgligt att bara gå och vänta.

Carl Bobergs psalm O, store Gud publicerades som text första gången i Mönsterås-Tidningen den 13 mars 1886. Psalmen hade då 9 verser. I nuvarande psalmbok har man tagit bort de 3 mustigaste verserna och ändrat en del ord.. Västanvinden har blivit sommarvinden exempelvis., vilket jag personligen tycker är synd. Men här kan den intresserade läsa originalet.Bonny Light Horsman har släppt en finfin skiva. Här Summerdream.


Och så har vi The Delines nya singel. Fantastisk!


Lustans Lakejer har gjort en strålande comeback. Här Svarta segel om tidens fascism och nöd.


                                  
Inga kommentarer: