3 oktober 2022

SD:s förakt för kunskap och intellektuella är ingen slump

”Sverige har varit intellektuellt förstoppat. Länge. Det är skönt att proppen nu äntligen släppt och att etablissemangsvänstern med profiler som Anne Ramberg & co sköljs ut…” (Isabelle Eriksson, reporter på Bulletin)

Mikael Nilsson har skrivit en analys av Isabelle Erikssons inlägg på Twitter. Klockrent! Lite kul att han vågar skriva ”intellektuell elit”, vilket förstås retar gallfeber på SD. I deras värld är intellektuell och ”elit” det värsta och mest förmätna man kan vara (efter muslim)- Här Mikael Nilssons analys:

"Det har länge pågått en hatkampanj mot den liberala intellektuella eliten i det här landet. Denna har inte minskat i styrka sedan valet, snarare har den tilltagit. Här är en tråd om varför detta, i ljuset av SD:s ideologiska historia, är ytterst obehagligt, men ändå begripligt.

Erikssons användande av termen 'förstoppat' är inte ointressant.
Just föreställningen att de intellektuella (dvs forskare, akademiker m fl) var 'förkalkade' var en central del i nationalsocialismens kritik mot den liberala demokratin. I "Mein Kampf" klagade Hitler på att tjänstetillsättningar inte var meritokratiska utan baserat på nepotism och eliter som höll varandra om ryggen. Känns detta igen från dagens högerkritik av den liberala demokratin?

Hitler spydde hat över de "förkalkade professorerna" samtidigt som han ansåg att den absoluta majoriteten av medborgarna bara behövde den mest rudimentära utbildning tänkbara. Skolorna och universitetet proppade studenternas huvuden fulla av "onödigt vetande".

Ju “snillrikare” de tyska statsmännen var, skrev Hitler i "Mein Kampf" (band II, ss. 68–69), desto mindre kapabla till ledning av folket hade de visat sig vara. Det intellektuella skiktet i Tyskland var “avskärmade och förkalkade”, och makthavarna “var överbildade människor, fullproppande av vetande och ande, men renons på varje sund instinkt och fria från all energi och djärvhet.”

Även det ignoranta tjatet om 'sunt förnuft' känns igen från samtidens kritik av allt från universitetsforskning till det straffrättsliga systemet. Tanken är att 'vanligt folk' minsann vet bättre än experter vad samhället behöver. Det är föreställningar som dessa som driver SD:s framgångar.

Föraktet för kunskap leder till att dilettanter anses mer kvalificerade än experter på precis alla områden. Detta är förödande för en kultur. I nazismens Tyskland ledde det till en enorm brain drain där stora delar av den vetenskapliga eliten flydde utomlands, många till USA.

Nazisterna ansåg att den moderna europén hade blivit förkalkad av det rationella tänkandet, vilket likställdes med tanklöst tänkande. Även detta känns igen från dagens debatt. Det är samma idé som speglas i Erikssons tweet på ett nästan komiskt vis.

Men varför är det företrädare för den liberala eliten som attackeras så hårt av fascismen och dess hantlangare? Jo, för att liberalismen står för idén om alla människor lika värde – en tanke som avskys av fascismen och som går emot värdegrunden även hos stora delar av de konservativa. Därför måste den liberala demokratins företrädare oskadliggöras innan fascismen kan genomföra de förändringar den önskar.

Det är därför ingen överraskning att Anne Ramberg, som är en symbol för kampen för rättssäker behandling av misstänkta och engagemang för flyktingar är måltavlan för så mycket hat från SD och dess sympatisörer.

Men likväl är det tragiskt. Och det kommer inte att upphöra, som sagt. Med SD i regeringen får varje försvarare av människovärdet spänna fast säkerhetsbältet. It is going to be a bumpy ride the next four years.

Inga kommentarer: