10 november 2022

Folkbildning

Noterar att det blir en halv miljard mindre till folkbildning i regeringens nya budget och 700 miljoner mindre till idrotten, samt mindre pengar till bibliotekssatsningar, dvs sådant som bidrar till att stärka människor och hålla ihop landet. Jag förmodar att det är studieförbunden som får mindre pengar, för de flesta av oss som håller på med olika former av folkbildning får ju inga statliga pengar.

I tisdags bjöd Ingemar Lönnbom på folkbildning när han initierat berättade om sjöfart och sjöfartsolyckor i Kalmarsund ute vid hembygdsgården. Plötsliga väderomslag och bristande säkerhetstänk kunde lätt leda till tragik.

Någon uttryckte sin förvåning över att jag var där eftersom jag och hembygdsföreningens styrelse inte har den bästa av relationer. Jo, jag märkte det när jag skulle betala för mig. Men jag har en annan attityd. Jag hälsar alltid på människor även om det finns någon konflikt eller meningsskiljaktigheter. Dessutom är det ju som så, vilket jag har sagt många gånger: det är vi medlemmar som utgör föreningen, inte enbart styrelsen. Styrelsen är vald för att genomföra det som föreningen som kollektiv önskar. Så när jag besöker evenemang på gården så är jag inte gäst, utan hemma. Mer komplicerat än så är det inte.

Igår var jag sjuk och idag är jag frisk. Tog ett par vaccinationssprutor i tisdags eftermiddag och då blir det alltid så. Men hellre en dag med feber än att få covid en gång till.

Har köpt ett par roliga singlar. 1967 gav det som samma år skulle bli Tonix ut en singel under namnet Crosslines. Och 1970 kom "Needles and pins" med ett något bisarrt omslag där grabbarna ställt upp sig i en av Parkskolans beryktade trappuppgångar. De där tegelväggarna...man kan få en släng av ångest för mindre.


Tisdag 15 november kl 19.00. håller jag föredrag om Kronobäcks moderna historia. Jag förstår om det låter som ett smalt tema, men bygden slutar ju inte att vara intressant efter klostertiden. Platsen har frambringat statsministrar, missionärer och många spännande människoöden. Plats: Mönsterås bibliotek. Arrangör: Klosterruin Kronobäcks Vänner. Nedan en man med koppling till Kronobäck som blev Sveriges statsminister.
Idag är det 55 år sedan jag kom till världen. När borde tiden ha stannat? Nog var livet ganska bra när man var kring 10-11 år. Det enda man behövde bekymra sig för var "farliga killar", dvs sådana som gav en stryk om de fångade in en. Åren mellan 25 och 30 hade också sina stunder. De senaste åren har mest varit en kamp, men likväl med många roliga passager. På ett plan är det skönt att bli äldre; man bryr sig inte om vad andra tycker och tänker om ens person längre. Det leder i sin tur till ökad frihet och mindre oro. Tyvärr går kroppen åt motsatt håll, men det är oundvikligt.


Avslutningsvis en liten sång för den som inte tycker om mig.2 kommentarer:

Bert sa...

Det var inte lite pengar som idrotten går miste om enligt dig Jonny! 700 000 miljoner sek eller mer koncentrerat 700 miljarder sek, det är ju ca 14% av den svenska BNP:n. Du får nog korrigera detta tankefel!

Jonny sa...

Tack, det hade blivit några nollor för många. Varför begriper jag inte, men det är korrigerat.