1 juni 2024

Mönsterås gjorde tio mål på Dampevallen

Efter ett par snöpliga uddamålsförluster visade Mönsterås klass genom att besegra Rockneby med 10-2 på Dampevallen.

Jobbiga förluster kan antingen få ett lag att gå ner sig mentalt eller så kan man gå stärkta ur det hela. Det handlar om att ta förluster på rätt sätt. Jag blev onekligen lite orolig när jag såg inledningen på matchen. Mönsterås kom inte alls upp till den nivå som man bör med de här spelarna på planen. Rockneby däremot tog sig igenom Mönsterås backlinje gång på gång. Om backarna står bredvid varandra på linje och mittfältet inte har sprungit ner för att hjälpa till i defensiven så kan det sluta illa. Och det blev Rockneby som tog ledningen i den 25:e minuten. Inte helt orättvist.

Baklängesmålet blev en väckarklocka för Mönsterås som plötsligt blev som ett nytt lag med bättre tempo och fokus. Bara 4 minuter senare kom kvitteringsmålet och minuten efter ledningsmålet. Därefter var det inget snack. Mönsterås dominerade matchen påtagligt, även om Rockneby stack upp ibland och tvingade den unge målvakten Texas Melin till några svettiga räddningar. Jag misstänker att det var hans första A-lagsmatch och den genomförde han utmärkt.

Målen fortsatte komma och när bataljen var över hade det hunnit bli 10-2.

Tyvärr fick matchen ett bedrövligt efterspel i form av ett slagsmål där det vevades på ordentligt. Helt onödigt. Det spelar ingen roll om man har förlorat, vunnit eller blivit provocerad. Man slåss helt enkelt inte. Aldrig någonsin på en fotbollsplan. Inte utanför heller för den delen. Hoppas på några matchers avstängning för den som startade eländet och 1 match för den som försvarade sig. Fotbollen ska inte ta efter ishockeyn.

Mönsterås hade några nygamla spelare i laget, exempelvis den långe och brytningssäkra backen Andreas Hauge Sjöstrand, foteleganten Manfred Löfström, kantsprintern Tobias Jonsson och kanske någon till som jag glömt bort nu.

Till slut blev det en bra laginsats där alla kan lyftas fram.

Mönsterås mål gjordes av:

Niki Avdyli (3), Manfred Löfström (2), Tarek Abu Alhusein, Osama Sheikh Mohammad, Emanuel Svendsby, Dion Futko, Adnan Smajic. Niki toppar nu skytteligan med 9 mål på 5 matcher.

Nämnas bör Rocknebys hejarklack (Rockneby Ultras) som matchen igenom framförde sina "sånger" och ramsor via en ljudförstärkande tratt och trumspel med alternativ taktintelligens.  Psykning på elitnivå. Men kul.

Nästa gång är det hett derby mot Blomstermåla.