9 november 2008

Inte bara Centern i Mönsterås

I politiskt hänseende torde Mönsterås vara mest känt för att Centern har en så dominerande ställning med närmare 50% i de kommunala valen. Detta trots att Mönsterås i det närmaste kan betraktas som en arbetarkommun där över 40% brukar rösta Socialdemokratiskt i riksdagsvalet. Orsakerna till detta finns det anledning att återkomma till.

Mindre känt och inte lika trevligt att diskutera är måhända att Mönsterås också ligger långt över riksgenomsnittet för partier som Sverigedemokraterna och Nationalsocialistisk front. Frågan är om kommunledningen har insett detta eller om de tänker fortsätta tiga. I en artikel efter valet 2006 kommenterar Mönsterås starke man Roland Åkesson valet och är nöjd med att Sverigedemokraterna fick så få röster i kommunalvalet. Han menar bland annat att det beror på framgångsrik bekämpning av främlingsfientliga krafter i skolorna. Mot denna bakgrund kan det vara intressant att ta del av följande valstatistik för Mönsterås:

I valet till riksdagen har Sverigedemokraterna fått drygt 300 röster från Mönsterås, vilket motsvarar 3,67 %. Riksgenomsnittet ligger på 2,9%. Likaså har Nationalsocialistisk front (ett nazistparti) fått 23 röster från Mönsterås, vilket motsvarar 0,28 % av rösterna. Denna siffra är enligt vad jag kan se den i särklass högsta för detta parti i hela Kalmar län. Riksgenomsnittet ligger på 0,03%. Särskilt i Fliseryd och Blomstermåla är Nationalsocialistisk front starka.

Mönsterås kommun uppvisar alltså en högre andel personer som har röstat på Sverigedemokraterna eller det renodlat nazistiska partiet Nationalsocialistisk front, än riksgenomsnittet. Och när det gäller nazistpartiet så har Mönsterås alltså gett det i särklass flest röster i hela länet. Nämnas bör kanske också att det könsrasistiska partiet Feministiskt Initiativ fick 17 röster från Mönsterås, vilket som väl är ligger en bra bit under riksgenomsnittet. Något vänsterextremt parti förefaller inte ha fått några röster från Mönsterås.

Så frågan kvarstår: var insatserna i skolan verkligen så lyckade som Åkesson vill mena? Och varför är dessa partier förhållandevis starka i Mönsterås? Eftervalsdebatten uteblev, så varför inte ta den nu?

Inga kommentarer: