9 november 2008

Oknö Camping blir tysk


Ett tyskt företag ska ta över Oknö camping, samt de kommunala stugor som ännu finns kvar. Företaget planerar också att investera 50 miljoner kr. Det står att läsa i dagens Barometern/OT och Östran. För en gångs skull kan jag konstatera att det händer något positivt på Oknö, som ju har präglats av en negativ utveckling de senaste årtiondena.


När stugbyn och campingen en gång öppnades på 1950-talet så föll det sig naturligt att kommunen stod bakom. I folkhemmet skulle alla människor få möjlighet till rekreation. Det var en fin tanke som tyvärr har förskingrats. Under många år fanns det dock en trivsam balans mellan kommunala stugor och privata. Men de senaste årtiondena har utförsäljningar av kommunala stugor och tomter skenat, varvid allt fler villor med olika grader av lyx och året-runt-boende har växt fram. Gamla unika stugor som borde ha varit k-märkta har rivits. Känslan av att Oknö tillhör oss alla har bleknat och en unik kulturmiljö är dessvärre borta. Många turister som har besökt Oknö genom åren, även tyska återvändare, konstaterar chockade att Oknö inte står att känna igen. Förutom detta har kommunen inte lagt ned någon större energi på att sköta stränderna. Med risk för att uttrycka mig något vänsterpopulistiskt så kan jag med andra ord konstatera att Oknö har förvandlats från ett semesterparadis för arbetare till ett eldorado för privatförmögna. Jag är en förespråkare av privat äganderätt, men Oknö är ett exempel där privatiseringen har gått för långt på det allmännas bekostnad.


Det är mot denna trista utveckling som man måste se den tyska satsningen som positiv. Det bästa hade förstås varit om camping och stugor hade varit i kommunal regi, men nu när det blivit som det är, så framstår en privat satsning på campingen som det alternativ som bör gynna allmänheten mest. Kanske kan då det som finns kvar av områdets fritidskaraktär bevaras och rent av utvecklas. Givetvis bör det tyska företaget tvingas garantera att campingen inte får göras om till något annat, så att vi inte plötsligt en dag får veta att företaget avser att lägga ned campingen och istället bygga lyxvillor på området. Men jag utgår ifrån att det kommer att skrivas avtal om detta. Tomträttsbasis skall gälla i avtalet, så att kommunen står kvar som markägare. Likaså får vi hoppas att det tyska företaget tar hänsyn till Oknös trots allt unika karaktär när man gör sina satsningar, något som de själva säger att de avser att göra. De vill inte skövla växtligheten för att få plats med fler husvagnar. Vi får hoppas att de håller ord. Kommunalrådet Roland Åkesson bekräftar senare under dagen för mig att marken upplåtes av kommunen för att den skall användas för sådant som har med Camping etc att göra, vilket regleras i nuvarande och kommande detaljplaner.

Inga kommentarer: