10 januari 2009

Caféer i Mönsterås

Efter att tidigare ha analyserat Mönsterås livsmedelsbutiker är det nu dags att presentera caféerna i tätorten. Jag återkommer med bilder senare.

Nelssons Café
Mitt på Storgatan i centrala Mönsterås ligger detta anrika café med en lång historisk tradition (som vi kanske får anledning att återkomma till). Utbudet är magnifikt med bland annat färska bakelser, kakor, bröd, mackor, lunch och en berömd morotskaka. Dryckesutbudet är ganska stort, men den som köper det vanliga goda kaffet får gratis påfyllning. Priset är ganska högt, men inte högre än andra jämförbara ställen. Inredningen är mycket smakfull och trevlig i gammal stil, om än i något trånga lokaler. Liten toalett finnes. Tidningar brukar också ligga framme, men ibland saknas dom. Den som får en fönsterplats har perfekt utsikt över folket som går på Storgatan. På sommaren finns även platser ute. Nelssons är mitt förstaval när det gäller caféer i Mönsterås med genuin cafékänsla.

Lilla Bageriet
På Torget ligger ett nyare, men ändå trevligt café och bageri. Även här finns ett utsökt utbud av bakelser, kakor och gott bröd. Priset är ungefär som Nelssons. Kaffet smakar nästan lika gott som Nelssons och även här ingår påtår i priset. Lokalen och inredningen har inte Nelssons mysighet, men här är ändå ganska smakfullt. Tidningsutbudet är dessutom väldigt stort och vill man ha lite lugn och ro med en kopp kaffe och en tidning är Lilla Bageriet ett bra val. På sommaren finns även uteplatser. Så även om jag oftast går till Nelssons, så kan jag ändå rekommendera Lilla Bageriet, särskilt för tidningsläsare.

När jag var liten fanns även Borgs konditori i närheten av Jacobs Gränd, där det idag är en pizzeria. Jag minns även Thegerströms på Storgatan.

På sommaren har även Nynäsrestaurangen öppet. Konditoriutbudet är där mer begränsat, men det är en mycket trevlig plats som är väl värd ett besök.

Några ord om semlor får det också bli eftersom Nelssons hade sådana redan idag drygt en månad för tidigt. Jag förstår om man måste göra så för försäljningssiffrorna. Men om man är petnoga ska semlor ätas endast tisdagen före fastan, vilket brukar infalla i februari någon gång. Alternativt kan man äta semlor varje tisdag under fastan. Men den som inte bryr sig om dagarna kan alltså redan nu äta Nelssons makalöst goda semlor. Jag motstod dock frestelsen idag. Det kändes lite väl tidigt, som att dricka must i oktober ungefär.

Inga kommentarer: