29 januari 2009

Så här får vi folk att bosätta sig i Mönsterås

Mönsterås befolkningsutveckling ter sig ganska odramatisk de senaste decennierna. 1965 fanns 13 545 invånare, och för något år sedan bodde här 13 114 personer. Minskningen är förstås olycklig, men ändå inte katastrofal om man ser till samhällsutvecklingen för kommuner av Mönsterås karaktär. Det alarmerande är att barnkullarna har blivit mindre, vilket förstås påverkar utvecklingen även på lång sikt. Det kommunen måste förlita sig på är inflyttning. Hur ska man locka hit folk? Ja, inte genom att försöka tysta dem som har kritiska synpunkter, utan genom att lyssna både på kritik och konkreta förslag. Kritik är inte mindre viktigt eller mindre konstruktivt än förslag. Allt beror på hur kommunen tar det.

Hur som helst ska jag komma med två förslag som bygger Mönsterås för framtiden. Nej, det handlar inte om näringslivet eller lyxbostäder för rika i hamnen eller på Oknö.

1. Satsa på ett barnvänligt Mönsterås. Gör Mönsterås känt som den barnvänliga kommunen med trygga skolor, bra lekplatser och fin miljö för barn att växa upp i. Då bör man förstås inte ta bort lekplatser som Mönsterås Bostäder gör. Man bör också satsa på en mångfald av aktiviteter för barn och ungdomar i kommunen. Föreningslivet är redan rikt, men här finns alltid mer att göra. Man måste också på allvar ta tag i det stökrykte som Mönsterås har fått. Ingen vill flytta till en kommun där horder driver fram på kvällarna och vandaliserar och stökar ner.

2. Satsa på kultur. En kommun som vågar satsa på kultur får snabbt ett rykte om att ha det där lilla extra. Så skynda nu och bygg det nya biblioteket.

Gör man som jag föreslår så tror jag att Mönsterås når 1965 års befolkningsnivå igen inom en tioårsperiod.

Inga kommentarer: