31 januari 2009

Frågetecken kring skolval på Parkskolan

I samband med en politikerdag fick eleverna i årskurs åtta och nio på Parkskolan genomföra ett skolval. Moderaterna vann överlägset med 72 röster. Därefter följde S med 36 röster, C med 12 röster, V 11 röster, KD 4 röster och Fp 2 röster. Det var sex ungdomsförbund som presenterade sin politik och det var alltså de som fick röster i valet. Några frågor infinner sig.

1. Ca 200 elever hade varit på politikerdagen. Endast ca 140 verkar ha röstat. Betyder det att ca 60 elever inte röstade alls?

2. Fanns det inte fler alternativ än de sex partier som hade ungdomsförbund på plats? Eller varför fick inte Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna några röster? Man kan tycka vad man vill om dessa partier, men de brukar få en hel del röster bland unga människor.

3. Hur kunde Moderaterna få så många röster? När jag var ung betydde ungdom att man var radikal. Idag verkar det innebära något annat. Mönsterås är ju dessutom ett starkt centerfäste. Om resultatet i skolvalet är tillförlitligt så borde Centern vara oroliga för framtiden i Mönsterås.

Inga kommentarer: