21 februari 2009

Författarlexikonet Alex har i det närmaste plagierat text från min hemsida

Alex är ett Internetbaserat författarlexikon som många gymnasiebibliotek använder sig av. Även Mönsterås Bibliotek länkar till lexikonet som alla med lånekort kan använda.

Jag loggade in häromdagen för att läsa om min favoritförfattare Sivar Ahlrud som skrivit sviten om Tvillingetektiverna. Döm om min förvåning när jag kände igen mina egna formuleringar i texten. Jag har nämligen en hemsida om Sivar Ahlrud och Tvillingdetektiverna och skribenten hade emellanåt tagit min text rakt av eller nästan rakt av.

Jag är förvisso generös med mina texter. Alex hade gärna fått använda dem om de bett om lov och angett källa. Men nu snodde de mina texter och bytte bara ut något enstaka litet ord ibland. Det är oseriöst. När jag påtalade detta ville de inte ändra på något utan menade att det räckte att de länkade till min hemsida. Men det räcker inte. Folk kan ju tro att jag plagierat Alex. Jag vill att de anger mig som källa och gör en bearbetning av texten. Nedan kommer några exempel där jag jämför Alex text med min. Döm själva.


Alex
Böckerna om Tvillingdetektiverna hör till de mest lästa i Sverige under 1900-talet.
Min hemsida
Böckerna om tvillingdetektiverna är bland de mest lästa i Sverige under 1900-talet

Alex
De skapades av författarna Ivar Ahlstedt och Sid Roland Rommerud, som gick ihop om författarpseudonymen Sivar Ahlrud.
Min hemsida
Tvillingdetektiverna skapades av författarna Ivar Ahlstedt och Sid Roland Rommerud. Under pseudonymen Sivar Ahlrud är det de som har gett oss de flesta böckerna.

Alex
Till en början skrev de böckerna ihop, men senare var för sig - Sid Roland Rommerud givetvis de böcker som utspelar sig i Vindsele, Ivar Ahlstedt de som utspelar sig i Stockholm. Efter Ahlstedts död höll Rommerud själv i pennan fram till mitten av 70-talet.
Min hemsida
I början skrev de böckerna ihop, men senare skrev de var för sig. Efter Ivar Ahlstedts död 1967 höll Rommerud själv i pennan fram till mitten av 1970-talet.

Alex
Ytterligare en orsak till denna långseries framgång var de suggestiva bokomslagen, de mest klassiska skapade av Bertil Hegland och Ola Ericson.
Min hemsida
En bidragande orsak till framgångarna var onekligen också de suggestiva bokomslagen. De mest klassiska omslagen gjordes av Bertil Hegland och Ola Ericson.

Alex
Redan titlarna avslöjar att de är bundna till nya fenomen som påverkade folkhemmet vid den här tiden. De kan relateras till modern teknik eller någon sport- och fritidssysselsättning som var på modet då, något titlar som "TV-mysteriet" (1956), "Raket-mysteriet" (1954) eller "Ishockey-mysteriet" (1951) vittnar om.
Min hemsida
Titlarna avslöjar hur oerhört bundna de var till nya fenomen. Ofta kan de relateras till modern teknik eller någon sport- och fritidssysselsättning som var på modet, exempelvis Radiomysteriet, TV-mysteriet, Rymd-mysteriet, Raket-mysteriet, Fotbolls-mysteriet, Ishockey-mysteriet, Motorcykel-mysteriet, Bil-mysteriet, Speedway-mysteriet.

Alex
Böckerna var moderna också på så vis att här skildrades en stark och självständig kvinna, faster Hanna. Hon har aldrig gift om sig utan lever ett eget yrkesverksamt liv. Vid denna tid var hemmafrun självfallet idealet. Ändå är hon samtidigt traditionell eftersom hon sköter hushållet.
Min hemsida
Böckerna var också moderna i den meningen att där skildras en stark självständig kvinna - faster Hanna. Hon har inte gift om sig utan lever ett eget och yrkesverksamt liv. Detta i en tid där hemmafrun var idealet. Ändå är hon på ett sätt traditionell eftersom hon faktiskt sköter hushållet och är en kvinna i klassisk mening.

1 kommentar:

Bert sa...

Ja du, Jonny!
Kompositörer, författare, konstnärer, innovatörer och andra inom skapande yrken brukar nog alltid stjäla lite från sina konkurrenter. De som ertappas med dylikt brukar säga att de har låtit sig inspireras av den bestulne - du får känna dig hedrad!
Fast i ditt fall är det nog det mesta som stulits och det lilla de själva skapat.