Ska vi komma tillrätta med problemen i ungdomsgängen måste vi ta reda på vad de här ungdomarna saknar.
Ja, så säger en ledande socialdemokrat i Mönsterås med anledning av det senaste årets problem med vandaliseringar och gängbildning. Socialdemokraterna vill låta Statistiska centralbyrån fråga Mönsteråsungdomarna hur de vill att fritidsutbudet ska se ut i kommunen, allt enligt dagens Östran. Men är det verkligen ett vettigt fritidsutbud ungdomarna saknar, eller är det sunda värderingar?
Låt mig först slå fast att tanken från S är god och jag stödjer verkligen idén. Det är bara positivt om ungdomarna får större inflytande på kommunens fritidsutbud. (Mönsterås Bostäder glömde bestämt att fråga barnen innan man skrotade ett antal lekplatser, utan man frågade istället pensionärerna i hyresgästföreningen).
Men...och det är viktigt att påtala. Om Socialdemokraterna tror att man kan få bort vandaliseringen genom ett bättre fritidsutbud så tänker man fel. Tanken går tillbaka till det flummiga sextiotalet då det var inne att betrakta människor som gjorde kriminella handlingar som offer för samhället eller en taskig uppväxt. På så sätt fråntog man människor det egna ansvaret för sina handlingar.
Ungdomar som vandaliserar kan aldrig skylla på att kommunen har ett dåligt fritidsutbud. Vi var missnöjda med en hel del i min ungdom, men vi drev inte runt och förstörde saker för det. Vi använde vår egen kreativa förmåga och hittade på egna sysselsättningar.
Så...Socialdemokraternas förslag är bra för att ge ungdomar ökat inflytande över kommunens fritidsutbud. Men det innebär ingen lösning på vandaliseringsproblematiken. Det sitter djupare än så och handlar om de grundläggande värderingar som ungdomarna bär på. Där krävs en långsiktig och krävande satsning från föräldrar och skola.
2 kommentarer:
Hej!
Att ungdomar skulle fylla i en enkät om kommunen och fritidsutbudet är bara ett steg åt rätt håll. Det är viktigt att denna grupp får chansen att säga sitt.De kanske är nöjda med kommunen men då vet vi politiker det innan vi tar beslut som påverkar dem. Det absolut viktigaste är det sker en stor satsning på grundskolans F-6 i denna kommun, denna del av skolan är eftersatt lokalmässigt. Är inte skolmiljön trevlig påverkar det hela situationen att lära sig.Om barnen har en trygghet redan i de lägre åldrarna skulle vi inte ha så stort IV-program. Det är som jag ser det ett samspel av ett antal faktorer men jag tror på delaktighet från ungdomarnas sida. Naturligtvis spelar mycket in. Föräldrars ansvar, bättre skola och och vilka möjligheter som finns på fritiden. Vår motion tar bara upp en liten del av problemet. Efter den 31 mars(datumet för inlämning av synpunkter på skolutredningen) kommer vi inom s att lämna vår syn på framtidens skola i Mönsterås.
Mvh/ Katarina Johansson (s)
Tack för utförlig kommentar! Då är vi nog än mer överens här. Intressant att du lyfter fram F-6 skolorna. Ska bli intressant att se om S vill ha kvar Mölstadskolan som F-6 skola, eller hur ni överhuvudtaget hanterar den kritik som framkommit på alla orter gentemot de olika förändringsförslagen.
Skicka en kommentar