3 mars 2009

Därför bör Mölstadskolan förbli en F6-skola

För några veckor sedan kom en lokalutredning avseende framtidens skolor i Mönsterås kommun. Allt mot bakgrund av minskade barnkullar. Ett av förslagen är att Krungårdsskolans högstadium skall läggas ned, varvid ungdomarna i Blomstermåla med omnejd får sin skolgång förflyttad till Parkskolan i Mönsterås. Vänsterpartisten Tomas Jonsson argumenterar idag väl på sin blogg varför det vore ett dumt beslut. Jag är som bekant inte vänsterpartist, men vänsterfolk har ibland en bra förmåga att se längre än kortsiktig ekonomisk rationalitet, vilket är sympatiskt när det gäller skolor.

Ett annat förslag är att Mölstadskolan skall omvandlas till en F3-skola, varvid mellanstadiebarnen skall tvingas gå på Ljungnässkolan. Här kommer mina argument varför det är en synnerligen dålig idé.

1. Barnens bästa (vilket sällan nämns i utredningsmaterialet)
Att byta skola efter ett par tre år innebär ett uppbrott från den trygga miljö de skolats in i, vilket inte lär gynna barnens trygghet och inlärningsmöjligheter. Skolmiljöns kontinuitet under de känsliga första sex skolåren tror jag är väldigt viktig. Dessutom har man nu chansen att få något mindre klasser, vilket på alla sätt skulle gynna barnens trivsel och inlärning.

2. Liten ekonomisk vinning (ekonomi nämns destu oftare i utredningsmaterialet)
Om jag förstod utredningen rätt så kommer de föreslagna förändringarna på Mölstad ändå inte att innebära några större ekonomiska vinningar, varför priset vad gäller barnens bästa blir för högt i förhållande till den ytterst måttliga ekonomiska vinsten.

3. Skolmiljön vid Ljungnäs lär inte bli bättre
Förslaget innebär att en tillbyggnad eller barack måste tillkomma vid Ljungnässkolan. Det lär inte påverka den redan nu ytterst torftiga skolgården och lekytorna där positivt.

4. Skjutskrångel.
Många av Mölstadsbarnen bor ju på gångavstånd från skolan. Enligt förslaget måste de skjutsas till Ljungnäs, och de flesta av dessa barn ligger inte inom området där man har rätt till skolskjuts.

5. Beredskap inför framtida befolkningsmässiga förändringar
Man bör ha en beredskap inför en eventuell befolkningsökning i framtiden. Om man då har gjort om halva Mölstadsskolan till förskola så försvinner ju den beredskapen och det blir än mer trångt på Ljungnäs.

Inga kommentarer: