24 mars 2009

Svarar politikerna på medborgarnas frågor på Mönsterås Kommuns Frågepanel?

Mönsteråsborna har upptäckt Frågepanelen
Det är nu snart ett år sedan Mönsterås Kommuns Frågepanel fick en nystart efter att ha legat i träda i över ett år. Den minnesgode läsaren av denna blogg kommer ihåg att Mönsteråsbloggen hade ett finger med i spelet som gav oss Frågepanelen åter.

Efter en trög start förra sommaren där frågorna inte kom fram till politikerna, så har panelen fått allt fler frågor från intresserade invånare. Men hur duktiga är politikerna på att svara?

Men svarar politikerna på medborgarnas frågor?
Tyvärr kan man som läsare inte se om alla politiker fått en specifik fråga, men vi kan nog utgå ifrån att de flesta frågeställare har kryssat i att de vill få svar från alla politiker. Jag har undersökt svarsfrekvensen hos partiernas representanter i Frågepanelen. (Vissa frågor är ju avsedda för tjänstemännen)

Tomas Jonsson – Vänstern – 17 svar
Katarina Johansson – Socialdemokraterna – 45 svar
Eva-Karin Holgersson – Miljöpartiet – 42 svar
Roland Åkesson – Centern – 40 svar.
Bill Björklund – Folkpartiet – 0 svar
Madeleine Rosenqvist – Kristdemokraterna – 10 svar
Britt-Marie Domeij – Moderaterna – 3 svar

S, MP och C är bäst - Folkpartiet svarar inte alls
Det är tre politiker som särskilt utmärker sig positivt – Socialdemokraternas Katarina Johansson, Miljöpartiets Eva-Karin Holgersson och Centerns Roland Åkesson. De svarar i princip på allt och ofta snabbt, långt och engagerat. Att Roland Åkesson svarar snabbt på många frågor är kanske inte så anmärkningsvärt. Han är avlönad politiker, sitter i kommunalhuset och får frågorna snabbt om han är på plats och har folk omkring sig som kan serva med fakta. Å andra sidan har han säkert mycket att göra som kommunalråd, så det får ändå anses vara bra jobbat. Mer imponerande är att Socialdemokraternas och Miljöpartiets representanter svarar så ofta trots att de i huvudsak är fritidspolitiker och har arbeten att sköta. De tar verkligen sitt demokratiska ansvar.

I en mellandivision har vi Vänsterns Tomas Jonsson och Kristdemokraternas Madeleine Rosenkvist som svarar ibland. Deras förhållandevis låga svarsfrekvens måste ses mot bakgrund av att de är fritidspolitiker med många strängar på sin lyra. En välvillig tolkning är att de prioriterar frågor som de känner att de behärskar. (Tillägg 25/3: Vänsterns representant Tomas Jonsson bemöter min tolkning i en kommentar. För att se hans förklaring, klicka på kommentarer under inlägget)

Mest anmärkningsvärt är dock att Moderaternas representant endast svarat på tre frågor och Folkpartiets på ingen alls. Denna i princip obefintliga svarsvilja är svår att ursäkta, om det inte finns legitima privata skäl som jag inte känner till. Dessa partier, särskilt Folkpartiet, rosar ju inte direkt väljarmarknaden i Mönsterås och borde föra en bättre dialog med medborgarna. Och om man av olika skäl inte kan svara på frågor från medborgarna så ska man ju inte ställa upp i en Frågepanel utan skaffa en ersättare.

Undersökningen är i första hand kvantitativ. Den visar inte varför vissa politiker svarar mer sällan än andra. Den som vill kan ju fråga politikerna själva och göra en fördjupad analays. Mina tolkningar är just bara tolkningar. Egentligen borde man ta sig tid och kvalitativt undersöka om de verkligen svarar på frågorna som ställs.

2 kommentarer:

tomasrj sa...

För det första så låg Frågepanelen nere under 1,5 år.

Min "låga" svarsfrekvens har inget att göra med att jag är "fritidspolitiker och har många strängar på min lyra" utan det beror helt enkelt på att jag konsekvent försöker undvika att svara på frågor som är avsedda för tjänstemännen.

Om några av de andra politikerna redan hunnit svara på en fråga som egentligen är en ren tjänstemannafråga så lägger jag inte tid på att upprepa vad de andra redan skrivit.

Eftersom man väljer vem som ska tillställas frågan så får inte heller jag lika många frågor som exempelvis kommunalrådet.

Däremot tycker jag att tjänstemännen är urusla på att besvara frågorna. Några exempel på frågor som egentligen inte är några politikerfrågor men som tjänstemännen inte svarat på senaste månaden:
Fjärrvärmen 23/3
Grundskolor 17/3
Energi 3/3
Brottsregister 14/3
Tegelbruket 8/3
Hjälpmedel 15/2
Det kom lite snö 15/2

Är det meningen att vi fritidspolitiker ska sköta tjänstemännens uppgifter?

Jonny sa...

Ja, jag var lite osäker hur länge den var borta och skrev några månader för att inte ta i för mycket.

Vad gäller orsakerna till att vissa har lägre svarsfrekvens så har jag inte frågat respektive ledamot, vilket man förstås kan göra om man vill fördjupa analysen av Frågepanelen. Jag gjorde därför en tolkning utifrån vad jag ansåg rimligt och tycker trots allt att jag gör ganska snälla tolkningar. Ditt svar hade jag inte kunnat lista ut. Men jag tycker nog att en hel del frågor är både tjänstemannafrågor och politikerfrågor. När jag ställde en fråga om fjärrvärmen så ställde jag den även till politikerna efetrsom det ytterst handlar om politiska beslut och politisk vilja och att jag vill veta hur de olika partierna ser på detta.

Jag gissar att de flesta kryssar i att de vill ha svar från alla politiker. Miljöpartiet har ju svarat på över 40 frågor, vilket är helt i paritet med kommunalrådets. Det antyder att även mindre partier får "krysset".

Jag vidhåller att det är beklagligt att särskilt två partier aldrig eller nästan aldrig svarar. De personliga bevekelsegrunderna känner jag förstås inte till. Men ibland säger siffror trots allt något. Men jag är tacksam att du gav ditt svar. Det gör ju att jag hamnar får revidera min tolkning för Vänsterns del.