19 april 2009

Information om Mönsterås AIF sökes

Mysteriet med den försvunna fotbollsklubben
I en kommentar här på bloggen nämnde Björn Olsson att det har funnits ett fotbollslag som hette Mönsterås AIF (Mönsterås Arbetares Idrottsförening). Klubben var samtida med Mönsterås GoIF under i alla fall 1930- och 1940-talen och hade som namnet antyder mer av arbetarkaraktär. Detta väckte förstås min nyfikenhet. Hur har denna klubb kunnat förbli helt okänd för mig som infödd Mönsteråsare med historia som yrkesidentitet?

Lite letande på Nätet gav inget särskilt, annat än att Mönsterås AIF spelade i Råsnässerien 1930 - en slags sommarturnering där även Mönsterås GoIF och Timmernabben deltog. Bland spelarna nämns Gustav Magnusson, Valter Dahl och Sture Svensson.

I Mönsteråsboken från 1960-talet nämns inte klubben alls. Bristen på information är måhända typisk för klubbar som inte varade så länge. De riskerar att suddas bort från det historiska medvetandet.

Jag är därför tacksam för all information jag kan få om Mönsterås AIF. Under veckan kommer jag att kontakta länets folkrörelsearkiv för att höra om de har något, samt besöka biblioteket. Kanske kan vi tillsammans se till att denna förening inte glöms bort.

Inga kommentarer: