20 april 2009

Sökandet efter Mönsterås AIF fortsätter

Jakten på Mönsterås AIF fortsätter. Klubben med arbetarkaraktär skall alltså ha varit samtida med Mönsterås GoIF under 1930- och 1940-talen. Så jag gjorde en liten forskarrunda på lunchen.

Snabbtitt i standardarkiven gav inget
Mellersta Kalmar Läns Folkrörelsearkiv hade inget om klubben. Stranda Hembygdsförenings arkivregister gav heller inget. Jag misstänker att de ändå kan ha något, kanske foton. Vidare gick jag igenom vad som skrivits i hembygdsskriften Stranda, men hittade inget där heller. Besvärligt läge med andra ord. I sådana fall får man gå omvägar.

Jubileumsskrifter ger ledtrådar
Jubileumsskrifter brukar ibland nämna sina grannkonkurrenter, men Mönsterås GoIF verkar inte ha gjort någon sådan skrift. Tittade därför i Timmernabbens och Fliseryds idrottsföreningars jubileumsskrifter och där omnämns Mönsterås AIF vid några tillfällen.

I Timmernabbens historik framgår att de mötte Mönsterås AIF 1931 och att TIF vann med hela 11-0. Vidare återges en tabell för Norra Möreserien 1929-1930, där Mönsterås AIF kom på åttonde och sista plats och under säsongen hade förlorat mot TIF med 1-10 och 0-5.

I skriften för Fliseryds IF nämns Mönsterås AIF 1941 då klubben medverkade i en triangelturnering tillsammans med Fliseryd och Högsby.

Hur gå vidare?
Vi kan alltså konstatera att klubben fanns 1929 och levde kvar 1941. Hur ska man gå vidare? Kanske finns det ännu levande personer som kan berätta? Någon kanske rent av sitter på hela föreningsarkivet. Kanske har Mönsterås GoIF något i sina arkiv? Jag vet ju inte om MAIF lades ned eller gick ihop med MGoIF. Kanske har Stranda Hembygdsförening något, trots att arkivregistret inte tyder på det. Man kan också gå igenom tidningar från den aktuella tiden. Det bör väl också finnas andra fotbollsarkiv som jag inte känner till där svenska klubbar och seriesystem genom historien finns registrerade. En fotbollsforskare i universitetsvärlden tipsade mig om Smålands Fotbollsförbund som bör ha gamla årsskrifter som redovisar de aktuella serierna och medlemsantal och kanske lite till. Men de har sitt säte i Jönköping och jag hinner bara med detta max en halvtimma per dag. Men jag har i alla fall mejlat till dem och frågat om de kan vara behjälpliga.

Informationer och tips kan mejlas till mig på joni7229@passagen.se

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Du kan ju försöka med Egon Sunesson i Mönsterås, han har varit med länge inom fotbollen.

Björn Olsson sa...

Hej Jonny
Kanske kan Curt Sundlöf. Mönsterås veta mer. Jag tror att han är äldre än Egon.
Ev kanske Jan "Timpa" Dahl också Mönsterås vet något, då Valter Dahl var pappa till Jan "Timpa" Dahl(och hans bröder, Gösta, Mats och Anders Dahl, alla kända MGoIF profiler). Valter Dahl var tydligen målvakt i AIF enligt min far.
Kommer jag i håg det rätt så var det många AIF föreningar som försvann efter andra världskriget och en del redan på 30-talet.
När jag "googlar" på "arbetarnas idrottsförening" så får jag fram att storhetstiderna för AIF föreningar verkar ha varit på 1920-30 talet. Man hade tom en egen riksorganisation. Men det finns inte mycket att hämta på nätet om AIF.

Jonny sa...

Tack för tipsen! Jag kommer att kontakta dessa personer.