30 april 2009

Nästan inga politiker bloggar i Mönsterås

En ny folkrörelse
Att blogga är den nya folkrörelsen och en demokratisk innovation. På Bloggtoppen finns över 30 000 bloggar registrerade. Lägg därtill ett okänt antal tusen som inte är registrerade där.

Även politiker har börjat blogga. Man må tycka vad man vill om Carl Bildt och hans politik, men som bloggare är han ett föredöme som låter medborgarna ta del av hans vardagsliv. För riksdagsmännen går det lite trögare, men på sikt kommer medborgarna att upptäcka deras bloggar också.

Lokalpolitiker som bloggar
För en lokalpolitiker borde bloggarenan vara en förträfflig möjlighet att nå ut, inte minst till den yngre generationen som de senaste årtiondena har präglats av en stor partipolitisk leda och som aldrig skulle gå på ett kommunalfullmäktigemöte. Här gäller det att våga bryta ny mark, eller kanske snarare ta över spaden från dem som grävde först, och hitta en fräsch men ärlig ton.

Det finns flera exempel från Kalmar län på lokala politiker som bloggar. Nämnas kan Birgitta Axelsson Edström (V), Björn Brändewall (FP), Christopher Dywik (KD), Johanna Ingvarsson (KD), Johan Persson (S och Kommunstyrelsens ordförande i Kalmar), Lisbeth Lennartsson (C och Borgholms kommunalråd), Magnus Larsson (C, Oskarshamn), Pierre Edström (FP), Mikael Nilsson (V, Emmaboda), Thoralf Alfsson (SD). Alla från Kalmar där ej annat anges.

Nästan inga politiker bloggar i Mönsterås
Men hur ser det ut i Mönsterås? Jag har inte gjort en noggrann undersökning, men kan efter lite tankemöda bara komma på en politiker som bloggar – Tomas Jonsson (V). Kommunalrådet Roland Åkesson och andra tongivande politiker i Mönsterås har mig veterligt ingen blogg. Kan det måhända bero på en viss nonchalans eftersom den politiska kartan är så förutsägbar i Mönsterås? Eller beror det på att Mönsterås är en ganska liten kommun där man odlar myten om närheten till politikerna, varför bloggar anses onödiga?

Så kom igen nu Roland Åkesson, Katarina Johansson och alla ni andra. Skaffa en blogg och låt medborgarna få veta hur er arbetsdag ser ut, vad ni vill för Mönsterås och vad ni ska hitta på för kul till valborg och midsommar. Era partikollegor Lisbeth Lennartsson och Johan Persson har redan börjat. Välkommen med i bloggargänget! Jag lovar att länka till er!

Jag har idag ställt en fråga till Mönsterås frågepanel om varför så få politiker bloggar i Mönsterås.

Inga kommentarer: