26 maj 2009

Därför har jag blivit torr och tråkig och ordentlig och ska rösta i EU-valet

Inte lika vacker som den svenska korsflaggan.









Jag ska rösta för första gången
För första gången ska jag rösta i EU-valet. Tidigare val har jag hoppat över. Jag var en av dem som i förra valet bidrog till att inte ens 40% gick och röstade. Det finns flera förklaringar till varför svenskarna inte är intresserade av EU. Det må vara torrt och tråkigt, men idag ska jag kort redovisa mina skäl för att rösta.

Mina argument
- Jag får en bättre moralisk grund att stå på när jag kritiserar EU om jag själv har tagit ansvar och röstat.

- När vi ändå är med i EU så vill jag ha seriösa politiker i Bryssel. Nu när, som jag ser det, enfrågepartiet Piratpartiet har chans att komma dit, vill jag göra vad jag kan för att förhindra det. Jag kommer att rösta på ett parti och kryssa en politiker som har integritet att stå emot lobbyister. Jag ställer höga krav på min kandidat.

- Miljöfrågan kan inte lösas nationellt. Därför kommer jag att rösta på ett parti som företräder en bra miljöpolitik inom EU.

- Det absoluta människovärdet är ständigt hotat - allt för många ofödda som aldrig får chansen, barn som misshandlas och utnyttjas, kvinnor som misshandlas och säljs på sexmarknaden, fattiga som lever under förnedrande orättvisa, drogmissbruk utan att människor får hjälp, äldre som inte får den omsorg de har rätt till. Detta är i högsta grad EU-frågor och de väger tungt för mig. Vilka partier står upp för samhällets svaga och minsta?

- Jag är i Dackes anda vän av lokalt självstyre så långt det är möjligt. Jag kommer att rösta på det parti som vill förlägga makten där den hör hemma. Miljöfrågor och frågor om människovärdet kan drivas även på EU-nivå, men vi måste slå vakt om det kommunala självstyret.

- EU och freden. Som EU-kritiker har jag alltid tyckt att EU som fredsprojekt har varit ett krystat argument. Men efter att ha pratat med människor som upplevt andra världskriget och levt under kommunistiskt förtryck, så anser jag att det är ett legitimt och viktigt argument. Vilket parti vill utveckla EU som fredsprojekt utan att detaljreglera vad de enskilda länderna får göra?

Ja, det var mina personliga argument. Vilket parti det blir har jag inte bestämt mig för ännu.

Läs även i DN

13 kommentarer:

Skymt sa...

Bra att du bestämt dig för att rösta!

Personligen anser jag att PP är värt mer än att bli avfärdat som ett enfrågeparti.

Men du får naturligtvis bilda din egen uppfattning, vi i PP kommer slåss för dina medborgerliga rättigheter i alla fall.

Jonny sa...

Bra. Jag ska undersöka er politik en gång till. Ni har vissa poänger när det gäller personlig frihet och övervakning etc, men jag tycker inte det är en mänsklig rättighet att fildela upphovsrättsskyddat material.

Perty sa...

@Jonny

Det är inte många piratpartister som tycker att det är en mänsklig rättighet att fildela (olagligt antar jag du menar).

Vad PP anser är att det inte ska införas drakoniska system som avstängning, censur, filtrering av bl a internet för att sätta dit och förhindra fildelning (olovlig).

Sen står PP för transparens och demokrati samt ett öppet och fritt samhälle.

Internet idag är värdlens största demokrati apparat, vilket vi kan se när det läcker ut information till wikileaks.org, mobilfilmer från Tibet etc etc...

Har man sönder denna demokratiapparat så är det ett hårt slag mot mänskligheten och framtiden.

Sen att Piratpartiets anser att man bör luckra upp patenten kan ge otroliga språngbrädor till en bättre miljö när inte uppfinningar låses in pga marknadssjäl.

Jaja, sorry det blev lite långt, men det är bra att du röstar. Hoppas du även inser att även om Piratpartiets namn kan ifrågasättas så är det mer än ett enfrågeparti.

Jonny sa...

Roligt att ni kommenterar sansat med argument.

Kalle sa...

Det handlar inte om att fildela. Piratpartiets främsta åsikt är att grundlagarna även ska gälla på internet. Det finns en problematik runt detta som många inte förstått än som är kopplad till fildelningsfrågan. Man kan skicka olagligt material med t.ex. posten och enda möjligheten som nån har att kontrollera om innehållet i ett paket är olagligt eller ej är att öppna upp det och granska det. Exakt samma sak gäller på internet, för att kunna se om data som skickas över internet är olagligt eller ej så måste det granskas utav någon. I fallet posten ovan så gäller grundlagen som säger att ingen får granska brevets innehåll. Detta är såpass viktigt så att det är en grundlag. Om man sen jämför detta med hur det fungerar på internet så blir frågan ännu mer oroväckande då innehållet som skickas över internet idag består av stora delar av vårat privatliv. Det går att granska kommunikation, skapa sociogram, granska intressen och alla andra delar av vårt liv som vi lever över internet. I fallet posten så är ändå granskningen begränsad till brevinnehållet. Med tanke på hur stor del internet har tagit i vårt liv, och jag har svårt att se att den delen kommer minska, så kommer grundlagens betydelse endast att minska på detta område om inget förändras.
Hoppas detta ger dig en klarare bild runt piratpartiets politik.

ps. vi som numer är medlemmar i piratpartiet är väldigt trevliga människor som gärna förklarar våra ståndpunkter till andra. Bara att fråga om det är något du undrar då detta är komplicerade frågor o sätta sig in i som har debatterats under flera års tid på internet. d.s.

Jonny sa...

Om ni fortsätter att argumentera så där så har ni snart gjort mig till Piratpartist. Jag tog faktiskt bort uttrycket "oseriösa" från mitt bloggonlägg. För det verkar ni inte vara i alla fall.

Hugo Heden sa...

Nybörjar-pirat här. Tack för borttagningen av "oseriösa" :-)

Det är många som använder uttrycket "enfrågeparti", men jag tycker det är orättvist och ohållbart. Kanske "fokusparti" är en bättre benämning?

Piratpartiet fokuserar på frågor kring makt- och myndighetsmissbruk, personlig integritet, rätten till ett privatliv och rättssäkerhet. Grundfrågor för en fungerande demokrati.

Man anser att dessa frågor är så viktiga och akuta -- och så misshandlade av de flesta etablerade partier (läs FRA, IPRED, ACTA, teledatalagringsdirektiv etc) -- så man väljer att lägga att lägga all politisk kraft på detta. För att få sin vilja igenom är man därför villiga att förhandla med att låta andra partier få sin vilja igenom i andra frågor, vilka ju oftast åtminstone är väl genomlysta och debatterade i samhället idag. (Alla partier har en någorlunda rimlig miljöpolitik etc).

Därav "fokuseringen".

Dessutom vill man verka för uppluckring av patent, som man anser skadliga, och reformering av upphovsrätten.. men detta är inte frågor som jag personligen brinner för (tror jag).

Hmm, det här blev långt.. Nåja, bra att du går och röstar!

Mvh Hugo

Anonym fegis sa...

Klart de kommenterar med sansade argument. :) De flesta piratpartisterna är trevliga typer, men som i alla grupper finns det även mindre trevliga element. Jag känner dock att den delen är i klar minoritet hos dem.

Att det skulle handla om gratis film är en missuppfattning som hängt med dem från början, och de har fått kämpa sig rätt trötta mot den. De reformer av upphovsrätten (reform, inte avskaffande av) som ligger till grund för missuppfattningen är mest en konsekvens av att man inte vill att privata intressen ska få fritt spelrum att övervaka folk, inte Den Enda Frågan.

På senare tid har de (och i synnerhet Amelia Andersdotter) till och med insett att de frågor (åtminstone tre huvudfrågor) de driver, till exempel patentreformer, kan påverka långt mer än fildelning, till exempel skulle miljön kunna ha väldigt mycket att vinna på deras politik.

Vad du än kommer fram till att du vill rösta på, så är det bra att du röstar.

/"Pirat" i anden, men politiskt obunden

Jonny sa...

Läser och begrundar. Är ändå lite imponerad av snabbheten att kommentera och den sakliga argumenteringen. Det hade jag inte räknat med. Det brukar vara så mycket känslor inblandat i det här så att det lätt spårar ur.

Anonym sa...

Kan det exempelvis vara GMO-patent etc som åsyftas ovan?

http://www.greenpeace.org/sweden/kampanjer/gmo/gmo-i-varlden/Patent-pa-liv/monsanto-grisen

Anonym fegis sa...

Jonny: Snabbheten har här och där tolkats som att PP har lagt enorma resurser på att bevaka motståndarbloggar och kväsa all oppositon med massanstormningar. Verkligheten är enklare, jag och många andra kom hit genom den prenumeration hos knuff.se som visas på http://live.piratpartiet.se/ :)

Anonym: Bland annat grispatent, bland annat grödpatent, bland annat patent på en av de idag effektivaste batteriteknikerna för elbilar, som befinner sig i händerna på företag som tjänar mer på att oljebaserade bränslen används än att man flyttar ut föroreningarna från städerna och dessutom inte bränner upp groteska mängder av bränslet i spillvärme. Inte bara vår miljö skulle må bra av bättre elbilar, utan även Kinas, Indiens och andra länder som håller på att skaffa sig gigantiska fordonsflottor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Patent_encumbrance_of_large_automotive_NiMH_batteries

Det håller på att tas fram alternativa batterityper, men elbilsområdet har ändå rört sig onödigt långsamt i åtminstone tio år.

Nu snöade jag kanske in lite väl mycket på just batteripatent, men det finns fler exempel på sådana som inte direkt ser hälsobefrämjande ut, exempelvis inom medicinområdet.

Och jodå, PP har räknat fram förslag på hur utveckling av dyra mediciner ändå skulle kunna bekostas, och till en lägre totalkostnad än nu. Vi kanske får se hur realistiska de förslagen är.

Kalle sa...

Kul att höra att du inte känner dig helt främmande till vad som tas upp här. Tyvärr så tror jag många inte har läst på om vad piratpartiet verkligen står för vilket leder till att frågorna inte debatteras seriöst. Min främsta förhoppning är att gammalpartierna ska börja ta dessa frågor seriöst (inte som de gjort inför valrörelsen nu där de lovar dittan o dattan) vilket skulle få piratpartiets existens att bli onödig. Tyvärr så tror jag inte den utvecklingen kommer ske utan piratpariets existens under de kommande valen.

HugeHedon sa...

Kanske ännu ett seriositetsargument:

http://www.expressen.se/kultur/1.1583792/darfor-rostar-jag-pa-piratpartiet