30 maj 2009

EU-valet - jag ska rösta på Roland Utbult

Så här har jag tänkt
Att överhuvudtaget rösta i EU-valet är ett stort steg för mig. Att sedan välja parti var omöjligt. Jag gjorde alla möjliga tester, men inget parti fångade alla de frågor jag tycker är viktiga. Vilket parti arbetar för minskning av antalet aborter, har en offensiv miljöpolitik, kämpar för social rättvisa och kopplar EU till demokratifrågor samtidigt? Miljöpartiet vann i de flesta tester som media anordnar, men ingen tidning hade fegt nog med abortfrågan. Och eftersom MP anser att EU ska arbeta för fri abort i alla EU-länder och inte respektera de katolska ländernas kultur, så föll MP som alternativ. Men är inte KD ett alternativ då? Nej, inte sedan den kränkande och odemokratiska behandlingen av Lennart Sacredeus. Helt uteslutet att jag röstar på ett fegt och populistiskt parti.

Mitt val – Roland Utbult
Nå, jag bestämde mig för att leta efter en kandidat med kristna grundvärderingar och sedan se om personens parti är acceptabelt i övrigt. Partipiskan är inte så stark i EU. Personen ges utrymme att följa sin egen linje i stor utsträckning. Efter lite letande hittade jag honom – Roland Utbult från Folkpartiet, nr 8 på vallistan.

Roland Utbult driver en egen personvalskampanj – Se människan! Han har jobbat med hemlösa och missbrukare i Göteborg och har en stor känsla för sociala frågor. Jag upplever honom som socialliberal vänster som vill kombinera individuell frihet med socialt ansvar. Hans tre ledord är rättvisa, försoning och gemenskap.

Han vill bekämpa fattigdom (exempelvis genom att riva EU´s omoraliska handelstullar), stoppa människohandeln och arbeta för ett hållbart miljö- och klimatarbete. I programförklaringen skriver han bland annat:

Mitt politiska arbete bygger på kristna grundvärden som rättvisa, gemenskap och alla människors lika värde. Det handlar om en demokratisyn där man genom möten i ögonhöjd med människor påverkar till ökad förståelse, försoning och tolerans. Även den som ligger ner kan man möta i ögonhöjd.

Vi har byggt vårt samhälle på dessa kristna grundvärden. Det vill jag bygga vidare på i mitt politiska engagemang eftersom jag ser att dessa värden håller på att gå förlorade och behöver återupprättas. Martin Luther King beskriver i sin självbiografi: ”Det var inte de svartas ilska eller vrede som gjorde att de reste sig mot de vitas makt. Det var Jesu bergspredikan.”

FP´s EU-valskampanj i Mönsterås fick mig nästan att ändra mig
Folkpartiet i Mönsterås förde en osmaklig EU-valskampanj under bluesfestivalen där man bjöd på folköl. Bedrövligt. Det medförde att jag för en kort stund övervägde att inte rösta på Roland Utbult.

Folkpartiet – inget parti för mig egentligen, men det får gå den här gången
Folkpartiet har jag aldrig röstat på och kommer säkert aldrig att rösta på i hemmavalen. Men bara det att man har släppt fram Roland som nummer 8 på listan är värt en eloge. Det finns saker jag har svårt för med Folkpartiet, särskilt deras inställning till kärnkraft och NATO, men den förtreten kan jag ta. På partiets vallista saknas tack och lov de värsta tokliberalerna. Därför kan jag med gott samvete rösta på Roland Utbult. Hur du röstar lägger jag mig inte i.

5 kommentarer:

Bert sa...

Din kandidat R Utbult representerar ju liberalerna och som sådan tvingas han väl av sitt parti att ansluta sig till den liberala gruppen i Eu-parlamentet i stället för den konservativa kristna dito.
Som politisk vilde i EU- parlamentet lär han inte synas eller kunna göra sig hörd.

Jonny sa...

Vad man än väljer blir det komplikationer. Jag försökte välja det minst dåliga alternativet och Roland framstod i egenskap av klassisk frisinnad som ett val jag med gott samvete kan leva med. Roland lär inte låta sig styras av partipiskan om han skulle kryssas in. Hellre en frisinnad socialliberal som kan sociala frågor än en sosse som alltid gör som Sahlin säger eller en liberal Kristdemokrat som kom dit på Sacredeus bekostnad.

Bert sa...

Han Roland Utbult är det densamme som komponerar och sjunger religiösa låtar?

Sacredeus har inte han redan varit EU-parlamentariker. Har för mig att jag såg ett reportage om honom för något år sedan. I reportaget framkom det att han Sacredeus på kort tid (en mandatperipod) sparat ihop 5 miljoner sek.
Han hade inte skänkt en enda krona till sitt parti eller någon organisation - han verkar vara sniken!

Jonny sa...

Ja, Utbult har gett ut en del skivor genom åren.

Det var Göran Färm (s) som anklagade Lennart Sacrédeus för att ha stoppat överblivna resepengar från EU i egen ficka under sin tid i Europaparlamentet. Lennart svarade att han skänkte 15 000 kr till partiet och därutöver till olika föreningar varje månad.
Vad som är sant vet jag inte, men en sosseanklagelse väger ganska lätt tycker jag nog. Men visst, EU-parlamentarikerna lider nog ingen nöd.

Jonny sa...

Jo, nu såg jag att Sacredeus själv erkände att han hade sparat några miljoner under sin tid i EU. Han levde visst enkelt och hade bara en halv lärartjänst att falla tillbaka på. Nå, det såg ju ändå inte så snyggt ut. Det ska erkännas.