23 maj 2009

"Fruktan" flyttar efter mer än 40 år i samma hus - tomten bebyggd sedan tidigt 1700-tal


Fint vinterfoto av "Fruktan" som bör ha varit ganska nyetablerad när bilden togs. På skylten står det "Everts Frukt Konfektyrer". På bilden syns också de andra två gamla gavelhusen och garvaregården som revs vid 1960-talets slut. Bilden från Mats Granström.

Vi som växte upp med ”Fruktan”
Många av oss som växte upp i Mönsterås under 1960- och 70-talen minns med genuin uppskattning ”Fruktan” på Storgatan – en klassisk gammaldags butik där de goda frukterna och det söta godiset alltid spred välbehagliga dofter som lockade till inköp. Om man ibland fick lite pengar till godis så var "Fruktan" alltid förstavalet. Det var en speciell känsla att gå in i den mysiga affären där man ibland kunde hitta lite udda godis. Mats Granström, som också växte upp i Mönsterås, minns att han och skolkamraterna brukade springa iväg till "Fruktan" och köpa godis när skolmaten inte passade.

En 40-årig epok går i graven
Snart är det emellertid slut med godisköpande ungar i ”Fruktan”. Huset är sålt och den nya ägaren avser att öppna en antikvitetsaffär i huset. Nuvarande affärsinnehavare berättar att hon kanske ska fortsätta verksamheten i ”gröna huset” nere vid Sjögatan.

Jag har inte kunnat fastställa exakt när ”Fruktan”, eller "Everts Frukt Konfektyrer" som den egentligen hette, öppnade i huset, men det bör ha varit någon gång under 1960-talet, sannolikt någon gång mellan 1965 och 1969, kanske tidigare. Efter Evert Svensson övertogs affären av Inga-Britt Arrhenius. Därefter kom nuvarande affärsinnehavare. När affären snart flyttar har den alltså varit i samma hus i mer än 40 år.

Charkuteriaffär och bryggeri
Tidigare hade K.E. Svensson (Fläskesvente) sin charkuteriaffär i huset. När han på äldre dar lade ner verksamheten hyrde han en tid ut lokalen till ett konditori i Blomstermåla. Därefter öppnade frukt- och konfektyraffären.

Dessförinnan låg där ett svagdrickbryggeri som ägdes av bryggare Andersson.




Den översta bilden visar huset innan "Fruktan" hade öppnat där. Bilden bör vara tagen 1940-1965. Nedre bilden från i år. Övre bilden från Mats Granström.

Kantor Sandstedt
Under senare delen av 1800-talet bodde kantor Per Adolf Sandstedt i huset. Han hade kommit till Mönsterås 1839 och tog initiativ till att grunda Missionsförsamlingen 1855. Detta skedde troligen i Sandstedts hem, dvs det hus där ”Fruktan” ännu finns. Sandstedt var en mycket engagerad människa som hade flera förtroendeuppdrag i Mönsterås. Han gav även ut tidningen ”Söndagsskolan” som trycktes i Kalmar.

Huruvida Sandstedt även ägde huset undandrar sig i nuläget ett säkert bedömande. Enligt kartregistret 1871 ägdes huset då av handlanden Medin.



Här är huset avbildat på kartan från 1852, tomt 35.






Huset i äldre tider
Tomten med tillhörande hus verkar ha bytt ägare ganska ofta längre tillbaka i tiden. I början av 1800-talet ägdes tomten av släkten Hellenstierna – 1813 av en fröken Hellenstierna och 1805 av kapten Hellenstierna.

Tomten som var av frälsenatur ägdes 1765 av en magister Mellin, men beboddes av skeppare Oxellgren. Även 1735 står båtsskeppare Oxelgren som åbo.

Enligt registret till den äldsta kartan från 1726 hade befallningsman Collin köpt tomten till frälse 1701. Huset beboddes 1726 av någon som hette Sachtmodig.


Någon som hette Sachtmodig bodde på tomten, nr 35, 1726.

Hur gammalt nuvarande hus är har jag inte lyckats utröna, men kanske från första hälften av 1800-talet. Tomten har hur som helst varit bebyggd sedan tidigt 1700-tal.

Lästips och tack
Kulturvandringsstencilen för Mönsterås köping, del 2.

"Ur minnenas gömslen". Från seklets början, till nuvarande tid, 80-talet. Häfte.

Eric Nelssons artikel i Stranda 1972-1973.

Kartor återfinns på Lantmäterimyndighetens sida för historiska kartor.

Tack till Mats Granström som bistått med äldre fotografier av Storgatan!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är väldigt spännande att läsa om lite by-historia. Intressant att se bilder från nu och då. Det får du gärna göra fler inlägg om!