24 maj 2009

När rivningshysterin drabbade Mönsterås


När rivningshysterien drabbade Mönsterås räddade man i alla fall detta hus som låg i vägen för nya Domus. Huset finns idag i Hembygdsparken. Klicka på bilden för större format.

Folkhemmets absurda framtidsfokusering
Jag är folkhemsnostalgiker och tycker att det gamla folkhemmet är gravt underskattat. Där fanns en speciell atmosfär, trygghet, gemytlighet, social samvaro och framtidstro som saknas idag. Det var inget särskilt partis förtjänst, utan handlade mer om samhällsklimatet. Folkhemmet hade emellertid en beklaglig avigsida. Den absurda framtidsfokuseringen medförde att allt som kunde tänkas hindra utveckling och framsteg skulle undanröjas. Man förlorade successivt känslan för historiska sammanhang.

Rivningshysteri
Detta tog sig bland annat uttryck i en rivningshysteri av sällan skådat slag. Jag tänker förstås särskilt på rivningarna av Stockholms Klarakvarter under 1960-talet. Men även småstäder drabbades av kommunalpamparnas hybris och storhetsvansinne. Det är bara att ta sig en titt i Oskarshamns centrum.

Många unika hus revs även i Mönsterås
Inte heller Mönsterås kom undan. För en turist kan Köpingen ännu framstå som pittoresk. Och i mångt och mycket har köpingen bevarat sin gamla karaktär. Men många hus revs helt i onödan under 1960-talet. Där dagens parkering ligger mitt emot apoteket och El-center rev man ett helt kvarter.


På vykortet syns flera hus som idag är borta, bland annat försvann ett helt kvarter där parkeringen mitt emot apoteket idag ligger. Klicka på vykortet för större format.


På Torget rev man några hus som sannolikt hade gått att rädda.

På Storgatan rev man exempelvis 15-öresbazaren, de två gavelhusen bredvid ”Fruktan” och den gamla garvaregården bredvid gavelhusen.


De två gavelhusen bredvid "Fruktan" revs på 1960-talet. Fotot från Mats Granström.


15-öresbazaren revs 1968, vilket uppmärksammades i lokalpressen.
Klicka på artikeln för större format.

















Ett hus räddades
Ett hus räddades dock undan förgängelsen och flyttades till Hembygdsparken. När Domus skulle byggas visade det sig att det röda gamla huset i backen stod i vägen. Så vad gör man då med ett av Mönsterås äldsta 1700-talshus? Det var nog nära att man rev det, men Kommunen tog sitt förnuft tillfånga och satsade 40 000 kr och Domus 10 000 kr för att rädda huset.

Ny rivningsvåg på 1980-talet när Torget förstördes
På 1980-talet drabbades Mönsterås av en ny rivningshysteri. Torget skulle plötsligt göras i ordning och flera av de gamla ödehusen och vildträdgårdarna togs bort. Det var en unik miljö som därmed försvann. Låt vara att de nya husen byggdes i gammal stil. På platsen där Algots och Systembolaget huserar låg tidigare en backe och en unik vildträdgård med gammal tvättstuga och utedass. Nybygget är ett skräckexempel på hur man kan förstöra en unik kulturmiljö.

2 kommentarer:

Bert sa...

Jonny, du borde få en heltidstjänst som kommunhistoriker.

Trevligt att få se de här gamla husen igen, familjen hade bekanta som bodde i en del av de hus du berättar om bla i "Garvaregården" och några av husen på torget vid "Lumpanhuset" och i det kvarter som fanns mitt emot där dagens Apotek nu finns. Minns att skutan "IDUN:s skeppare bodde där i tårtbiten som klyver Storgatan.

Minns ett besök hos den danske frisören i det hus som till sist inhyste ett ormexpo (vilket inte jag minns - ormexpot).

Han den danske frisören var en egenmäktig herre, vid mitt enda besök på denna frisersalong helsnaggade danskjä... mig trots att jag begärt på snebena så som jag alltid haft mitt hår klippt vilket kräver någorlunda långt hår jämfört med helsnagg.

Dansken tyckte att pojkar skulle se ut som pojkar och inte som flickor och var man inte äldre än jag så hade man ingen talan och då kunnde man heller inte framföra några önskningar om frisyrer. Jag blev så arg att jag svor långa ramsor samtidigt som jag lipade som efter rispisk på rumpan vilket jag då och då råkade ut för.
Jag vägrade att gå ut på flera dagar efter denna fysiska som psykiska misshandel.

Ja, så kunnde det gå till i det gamla feodala Mönsterås och egentligen har inte mycket av den ordningen ändrats på.

Jonny sa...

Det var roligt att läsa, ja inte att du fick stryk förstås, men din historia. Tack att du tog dig tid att skriva så utförligt.