26 maj 2009

Mönsterås Kommun förlorade Nynästvisten - olyckligt beslut av regeringsrätten


Kommunen förlorade Nynästvisten. Svensk sedvanerätt åsidosatt.





Konfliktens bakgrund
Under flera år har Mönsterås Kommun och en villaägare vid Nynäs stridit om en strandremsa. Kommunen hävdar att folk skall ha rätt att nyttja den som gångpassage. Motparten hävdar att det är hans mark och att det görs störande intrång på hans privata domäner.

Regeringsrätten sätter privata intressen före allmänhetens
Det finns mer att säga om detaljerna, men efter många beslut och överklaganden så har Regeringsrätten nu upphävt regeringsbeslutet så att kommunen inte får göra en gångstig enligt föreslagen detaljplan. Läs Barometern/OT. Läs Östran.

Regeringsrätten åsidosätter svensk sedvanerätt och rättspraxis
Det är inte ofta jag stöder kommunen gentemot privatpersoner, men här har jag gjort det. Regeringsrättens beslut är ytterst olyckligt och åsidosätter svensk sedvanerätt och rättspraxis.
Samtidigt är ju Mönsterås Kommun ivrig att luckra upp strandskyddet, så egentligen har kommunen talat med kluven tunga. Men beslutet är en förlust för oss alla.

Sedvanerättens starka ställning i Sverige
Sedvanerätt betyder "oskriven rätt" och avser en slags praxis man följer där lagen inte säger något eller där det kan tolkas olika. Människor är vana att gå vid strandremsan och har så gjort i alla tider. Sedan gammalt har människor gått från Mönsterås via Nynäs och vidare mot Oknö. Enligt sedvanerätten skall de således ha rätt att fortsätta med det. Regeringsrätten borde ha vägt in detta såsom regeringen gjorde.

Sedvanerätten var mycket viktig i Sverige under historisk tid och något om man i regel tog hänsyn till i domstolarna. I 1734 års lags rättegångsbalk står det: "Domaren skall noga prova lagens rätta mening och grund och därefter döma; men ej däremot, efter eget godtycko. Landssed, som ej har oskäl med sig, må han ock rätta sin dom efter, där beskrifven lag ej finnes".

Nynästvisten handlar om mer än strandremsan
Nynästvisten handlar således om så mycket mer än den aktuella strandremsan. Den handlar om sedvanerättens status i samhället, om allemansrätt och strandskydd.

2 kommentarer:

Simon N sa...

Jag har endast tillbringat några få dagar vid en av strandtomterna, men det räckte. Jag förstod precis vad dom menade med att dom inte ville ha folk gående på sin tomt. För det är faktiskt vad det är, deras tomt. Hade du själv eller vem som helst varit bosatt där så vet jag att ni hade sagt samma sak. Du skriver att "Människor är vana att gå vid strandremsan och har så gjort i alla tider." Då frågar jag dig, skulle du vilja ha en sju helvetes massa folk gående på din bakgård enbart på grund av att folk har gjort det i alla tider? Man måste ju leva sig in i deras situation också!

Tack och hej!

Jonny sa...

Bra synpunkt som vänder på perspektivet. Men nog tänker man igenom läget innan man köper huset.