13 maj 2009

Mönsteråsbloggen gräver djupare II: Folkpartiet - akut solbrist i skuggan av Centern

Mönsteråsbloggen fortsätter idag sin granskning av de lokala partierna i Mönsterås. Tidigare har Kristdemokraterna synats. Idag har turen kommit till Folkpartiet liberalerna (Fp) - ett parti som lider av akut solbrist i skuggan av Centern.

Valresultat
2006 fick Fp 1,8% i valet till kommunfullmäktige, vilket är en marginell minskning jämfört med valet 2002 då partiet fick 2,1%, men något bättre än de 1,5% man fick 1998.

Partiet fick därmed ett mandat. Fp finns även representerat i Barn- och utbildningsnämnden och Kulturnämnden. Man har också en observatör i Kommunstyrelsen där man annars saknar företrädare.

Starkast i Timmernabben och Ålem
Folkpartiet är starkast i Timmernabben (3%) och Ålem (2,5%). Den lokala förankringens genomslagskraft är således lika påtaglig som den är för Kristdemokraterna. Partiets ledamot i kommunalfullmäktige, Bill Björklund, bor i Patamalm, Ålem och några av partiets andra förgrundsgestalter, exempelvis Helena Gunnarsson, bor i Timmernabben.

Ledamoten Bill Björklund
Valsedelns etta Bill Björklund fick också flest personröster (27 st). På andra plats kom Helena Gunnarsson med nio röster (fyra på valsedeln och välkänd profil från Parkskolan och Gymnasiebiblioteket), följd av Sören Svensson (partiets ordförande i Mönsterås och känd från Mönsteråsrevyn) med sju röster.

Bill Björklund, som således blev partiets representant i kommunfullmäktige, är 62 år och fastighetsmäklare. Han är vice ordförande för partiet i Mönsterås, ledamot i Barn- och utbildningsnämnden och förste ersättare i Landstinget. Kan han vara den kände fotbollsspelaren som en gång värvades till IFK Norrköping från Timmernabben? Han är ganska lik i alla fall.

Personkryssen respekterades inte
Som reserver till fullmäktige valdes Markus Sommer och Inger Redborn Karlsson. Man kan fråga sig varför Helena Gunnarsson som fick näst flest personröster inte står som reserv? Partiet har istället följt ordningen på valsedeln. I Kristdemokraterna respekterade man personkryssen och lät ”Lalle” ta en av de två platserna i kommunalfullmäktige trots att han bara stod listad som fyra på valsedeln.

Driver partiet de frågor man lovade inför valet?
På sin hemsida deklarerar Fp tydligt vad man har för politisk vilja - man vill ha kommuntaxa hos kollektivtrafiken, bygga ut kommunens cykelbanor, satsa på kustmiljön, bygga ut nuvarande bibliotek och satsa på gamla handelshamnen.

Hur har man då agerat i Kommunfullmäktige? Har man motionerat om detta? Efter snart tre år av mandatperioden har man i alla fall betat av två av de fem frågorna.

I januari 2007 motionerade Bill Björklund om en cykelväg mellan Mönsterås – Blomstermåla, samt att vägen runt Oknö åtgärdas, att cykelbanan från bron förlängs och att en utredning angående någon form av belysning för en säkrare trafik i området genomförs. Vi vet nu att cykelvägen till Blomstermåla snart är färdig. Därmed får man väl anse att Fp har uppnått sitt mål i denna fråga. Låt vara att cykelvägen kanske hade blivit av oavsett partiets motion. Hur det går på Oknö återstår att se.

I maj 2007 motionerade Bill Björklund för en utbyggnad av nuvarande biblioteksbyggnad i Tingsparken. Man menade att en nybyggnation skulle kosta för mycket. I svaret hänvisas till att planering redan pågår och att alternativen utreds. Idag vet vi att en utbyggnad av biblioteket är ett av de alternativ som finns.

Sedan verkar det inte ha blivit fler motioner från Fp. Varför kan man undra, då det inte vore särskilt svårt att skriva ihop motioner om norra hamnområdet och åtgärder för kustmiljön.

Fp måste kliva ut i solskenet inför nästa val
Man kan konstatera att Fp för en tynande blek tillvaro i skuggan av Centern. Frågan är vad partiet skall göra för att lämna sin skuggplats och lyckas bättre i nästa val. Självklart ska man lyfta fram att man varit drivande för en bättre trafikmiljö i allmänhet och cykelvägarna i synnerhet. Vidare måste man på allvar börja motionera om kustmiljön. I så fall kan man profilera sig som ett liberalt miljöalternativ.

Partiet har också ett liberalt arv som man borde förvalta bättre. Lyft fram demokratifrågorna i Mönsterås Kommun. Hur kan demokratin bli bättre i en kommun där ett stort parti dominerar? Hur kan man öka inflytandet för ungdomar, etc?

Man kan också undra varför partiet inte svarar på de frågor som ställs på kommunens frågepanel? Det framstår ju som extra besvärande för ett parti som genom historien varit drivande för svensk demokrati.

Kanske borde man också profilera sig på skolfrågorna, där ju partiet på central nivå är mycket tydligt.

På det personliga planet borde man lyfta fram den genomtrevliga Helena Gunnarsson bättre, kanske också den från Mönsteråsrevyn kände Sören Svensson.

Hur man än gör så lever Fp upp till karikatyrbilden av sig själv - ett parti för blekhyade lärare, fastighetsmäklare och bibliotekarier. Därmed har jag också sagt att man måste lämna skuggplatsen och inta en plats i solen. För att det skall lyckas krävs fler motioner i fullmäktige och en bättre dialog med medborgarna.

Inga kommentarer: