11 maj 2009

Mönsteråsbloggen gräver djupare I: Kristdemokraterna - få motioner och ingen framgång med vårdnadsbidraget

Idag påbörjar jag en artikelserie där jag synar de lokala partierna i Mönsterås Kommun. Först ut till granskning är Kristdemokraterna.

Valresultat
I senaste lokalvalet fick KD 4,1% i valet till kommunfullmäktige. Det är en marginell ökning jämfört med valet 2002 då partiet fick 3,9%, men betydligt sämre än de 4,9% man fick 1998.

Starkast i Fliseryd och i Hammarglo
KD är föga överraskande starkast i Fliserydsdistriktet, där två av partiets ledande företrädare bor – riksdagsledamoten Chatrine Pålsson Ahlgren och Madeleine Rosenqvist, båda mycket erfarna. Man är också starka i Mönsterås norra landsbygdsdistrikt, vilket kan förklaras av att det bor många Pingstvänner i Hammarglo.

Ledamöterna - ”Lalle” och Madeleine
I personvalet fick Mönsteråskändisen Lars-Jonny ”Lalle” Andersson 56 röster, följd av Madeleine Rosenqvist, 39 röster. De företräder partiet i Kommunfullmäktige, med Ingrid Thunberg som ersättare. KD har en representant i Kommunstyrelsen och finns också representerat i några av nämnderna.

Motionerar inte ofta och vårdnadsbidraget fastnade i långbänk
KD är inte flitiga på att lämna in motioner. Före denna mandatperiod lämnade Ingrid Thunberg in två motioner som behandlades under nuvarande mandatperiod. Dels ett förslag om insamling av miljöfarligt avfall såsom lysrör, glödlampor etc som bifölls. Dels ett förslag om sänkta hastigheter på Oknö även under vintertid som ännu är under utredning.

Under denna mandatperiod hittar jag bara två motioner. Det är "Lalle" som lämnat in en motion där han föreslår att skolan ska få de resurser som behövs för att tillgodose varje barns behov. Motionen behandlades genom att Barn- och utbildningsnämnden redovisade hur man arbetar. Motionen verkar vara för allmänt hållen för att man skall kunna ta konkret ställning till den.

Den andra motionen avser KD´s hjärtefråga – vårdnadsbidraget. Redan våren 2007 lämnade "Lalle" och Madeleine in en motion med förslag att Kommunstyrelsen skulle utreda regler så att vårdnadsbidrag skulle kunna införas. Det såg också lovande ut i en remiss till regeringen där en majoritet av Kommunstyrelsens arbetsutskott ställer sig positiv till införandet av vårdnadsbidrag, dock tidigast 1 jan 2009. Frågan verkar dock hamna i långbänk och i budgetarbetet i maj 2008 lämnar Madeleine följande protokollsanteckning: Det är viktigt att föräldrar även i Mönsterås kommun kan ges tydliga besked om när och i vilken omfattning vår kommun kan utöka valfriheten genom införande av ett kommunalt vårdnadsbidrag.

Det senaste är att Barn- och utbildningsnämnden har redovisat hur det har gått i andra jämförbara kommuner som införde vårdnadsbidraget. Denna rapport kommer att redovisas i budgetarbetet.

Man kan alltså konstatera att KD inte har haft framgång med vårdnadsbidraget i Mönsterås. Så länge Centern driver sin linje att ”vänta och se” kommer det inte att genomföras.

Hur länge ska KD spela med i alliansteamet?
Man kan fråga sig hur länge KD ska vara lojala och rösta med Centern i budgetfrågorna, när man inte verkar få igenom Vårdnadsbidraget. Partiet skulle förmodligen vinna på att profilera sig gentemot Centern.

KD ännu starkt knutet till Pingströrelsen
På riksplanet har KD de senaste 20 åren gjort allt för att tvätta bort sin stämpel som frikyrkoparti. Hur ser det ut idag i Mönsterås? När jag tittade på vilka som ingick i KD´s styrelse för några år sedan så kände jag igen 10 av 11 som pingstvänner. Av dagens styrelse så är minst 6 av 8 pingstvänner. En titt på valsedeln inför kommunfullmäktige 2006 visar att minst 14 av 20 kandidater var pingstvänner.

Jag skriver inte detta för att ägna mig åt åsiktsregistrering. För mig får KD ha hur många Pingstvänner de vill. Det finns inget misstänkt i det. Det är dessutom trevligt och kompetent folk. Men om KD vill förnya sig och ändra bilden av sig själv, så är det ändå en intressant iakttagelse.

Inför nästa val
Om partiet skall lyckas i nästa kommunalval måste man nå en framgång med vårdnadsbidraget i Mönsterås Kommun. Annars har man inget att visa fram för sina potentiella väljare. Om det inte lyckas måste man tydligare profilera sig gentemot Centern. Vidare bör man försöka få in ytterligare nytt folk som vill engagera sig. Sist men inte minst bör man marknadsföra ”Lalle” ännu mer. ”Lalle” är en genuint genomtrevlig människa som de flesta Mönsteråsbor känner igen och vars förtroendekapital kommer att finnas kvar även om man inte får igenom vårdnadsbidraget. Men han behöver hjälp från någon som kan politikens turer med motioner odyl, och då tror jag att Madeleine eller någon annan med erfarenhet är ett nödvändigt komplement.

Inga kommentarer: