Mönsterås 1959. Foto A/B Flygtrafik. Frigivet av försvarsstaben. Förlag: Mönsterås Bokhandel. Klicka på bilden så syns det mycket bättre.
Det nya Mönsterås
Idag visar jag ett vykort från 1959. Om kortet hade varit taget tio år tidigare hade mycket sett annorlunda ut. Småvillorna väster om torget hade inte funnits (längst ned till vänster). Och istället för hyreshus i Pionjärområdet och radhus vid Mölstad hade vi sett kolonilotter och vacker ängsmark. Fotbollsplanen hade inte heller varit invigd. Bygget av Torghallen hade inte påbörjats. Så vad hade hänt på tio år? Kort uttryckt var det en kombination av tur (efterkrigstidens högkonjunktur och gynnsamt geografiskt läge) och strategisk skicklighet.
Mönsteråsutställningen och Oknö
Mönsteråsutställningen 1946, som var ett led i en medveten marknadsföring, kom att få en avgörande betydelse för Mönsterås framtid. Där föddes bland annat idén om semesterparadiset Oknö. Efter snabba markinköp stod stugbyn färdig 1950. Serviceanläggningen var mycket högstående i den tidens Sverige, och en camping och stugby av den kalibern ska inte underskattas om man vill förstå kommunens attraktionskraft och goda rykte.
Industrietableringar och nya bostäder
Marknadsföringen ledde också till industrietableringar. 1951 etablerade sig Industrifjädrar/Stece och 1957 påbörjades bygget av Södras Sulfatfabrik. Industrifjädrar sysselsatte på den tiden mellan 250 och 350 anställda, sulfatfabriken ca 400.
Mellan 1950 och 1962 ökade därför Mönsterås befolkning med närmare 2000 personer, från ca 4000 till 6000 invånare. Nya bostäder var en förutsättning för att hantera expansionen. Kommunen köpte därför mark och i Mönsterås Bostäders regi förvandlades i rask takt åkrar, ängar och kolonilotter till bostadsområden. 1950 stod första huset färdigt på Pionjärgatan. 1957-1958 stod radhusen i Mölstad färdiga. Med tiden tillkom hyreshus i Elgerum, Åsevad och Ljungnäs.
Viktor Lund – en tjänsteman som gavs makt
På det personliga planet hade kommunalkamrer Viktor Lund stor betydelse. Han blev anställd 1948 och var drivande bakom de flesta av kommunens projekt. För en nutida betraktare kan det framstå som obegripligt hur en tjänsteman kunde få så stor makt, men Lund betraktas än idag av många som Mönsterås mest betydelsefulla person under 1900-talet. Det finns dock dom som menar att hans storslagna projekt sköt kommunens ekonomi i sank. Man kan emellertid inte bortse ifrån att Mönsterås knappast hade sett ut som det gör idag utan Viktor Lund.
För övrigt 1 så fick jag ett mejl från en person som tyckte jag skulle skriva om turerna kring den flicka som tog sitt liv ute vid Carl Bobergsgården. Men jag klarar inte det. "It's too close to home. And it's too near the bone." (Morrissey)
För övrigt 2 så rekommenderar jag Börje Hörnlunds artikel om Centerns sentida utveckling i DN. Den säger allt. Jag håller fortfarande Thorbjörn Fälldin för en av de mest rejäla, folknära och rakryggade politiker Sverige har haft. Centern skulle behöva någon av hans kaliber igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar