25 maj 2009

Roxy - en klassisk biograf i Mönsterås. Jag såg filmer jag aldrig borde ha sett

Gatan där Roxybiografen låg. När denna bild togs satt Roxyskylten ännu kvar. Fotot från Mats Granström.

Makarna Jacobi
Många Mönsteråsare minns säkert gamla Roxybiografen på Nygatan. Bion tillkom förmodligen redan på 1930-talet då cirkus Novello övervintrade med sina djur i ett stall på gården. Med på cirkusen var det internationellt kända cirkusparet Lina och Martin Jacobi. Lina var lindanserska, Martin clown och musiker. Paret inköpte fastigheten och startade bioverksamheten.

Min far gick på Roxy varje kväll
Min far, Kurt Nilsson, berättar att han brukade gå på Roxy varje kväll sex dagar i veckan under bions glansdagar på 1950-talet. Det var innan TV-n började slå ut biograferna. Min far minns att vardagsföreställningarna började klockan halv nio. På helgerna började bion klockan 18.00. En biljett kostade 2.25 eller 2.50 beroende på om man valde första plats långt upp, eller andra plats längre fram. Oftast såg han Vilda Västern, men det kom även storfilmer. Min far som var stamkund fick alltid en femöreskola av fru Jacobi när han löste biljetten.



Roxybion från Nygatan. Fotot från Mats Granström.

Jag hjälpte till på Roxy och såg filmer jag aldrig borde ha sett
Jag har själv tydliga minnen av Roxy eftersom min barndomskamrats, Hawaii-Jockes, morfar Birger Bejvel ägde biografen när jag var ung. Ibland fick jag följa med Bejvel och sätta upp affischer eller hjälpa till med städningen efter filmerna. Någon lön kan jag aldrig minnas att jag fick, annat än att jag fick se filmen gratis. Oftast var det vid helgens matinéfilmer för barn jag hjälpte till, men nog hände det att jag såg en och annan film som jag aldrig borde ha sett.

Jag gömde cykeln
Mina föräldrar, som hade blivit frireligiösa på 1970-talet, tyckte inte om att jag sprang på Roxy. Bio var nämligen en synd enligt den tidens syndakatalog. De ville förstås mitt bästa, men jag lyckades alltid med mina lister och gömde cykeln så pass väl på bakgården att min spanande mor aldrig kunde upptäcka den; vis av erfarenheten då hon en gång hade sett min cykel klantigt parkerad på gavelsidan.


Bild från biosalongen. Fotot från Mats Granström.

Serietidningsklubb på vinden
Bejvel var förresten en man jag hade stor respekt för eftersom han var mycket militärisk och strikt i sin framtoning. Någon enstaka gång kunde han dock tina upp och berätta något intressant. Jocke, Peo och jag hade också en hemlig serietidningsklubb på Roxybiografens vind. Bejvel blev rasande när han avslöjade oss.

Roxy försvann på 1980-talet?
Jag minns inte när bion lades ner, men det bör ha varit vid mitten av 1980-talet. Idag har Mönsterås Bostäder lägenheter i huslängan. Jag har dock inte lyckats utröna huruvida man rev Roxyhuset eller om man gjorde en stor renovering.

Gottköp
Hitom Roxy låg förr en flipperhall. Mats Granström, som växte upp i Mönsterås, minns att de brukade spela för tvåöringar som passade i 50-öresuttaget. Mats berättar att där även fanns en godisautomat benämnd "Gottköp" där man kunde "köra upp handen och "stjäla" godiset som skulle komma ner med hissen till nästa kund".


Gottköpsautomaten. Fotot från Mats Granström.

Överkurs – en rocklåt om Roxy
Det finns faktiskt en rocklåt som handlar om Roxybiografen. Det var Plebb, en rockgrupp från Mönsterås, som 1977-78 skrev låten med titeln ”The first day in Roxy” . Låten som återfinns på en svårfunnen kassett från 1978 handlar om när de för första gången skulle repa i Roxylokalen.


Nygatan från en annan vinkel. Fotot från Mats Granström.

Stort tack till Mats Granström som kom på idén att skriva något om Roxy och som bidrog med alla fotografier. Tack även till min far som välvilligt delgav mig sina minnen.

Inga kommentarer: